27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Τσίπρας για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι a la carte

από fimotro

Το θέμα της μετανάστευσης κυριάρχησε στο πάνελ που διεξήχθη στο Νταβός με θέμα «Σταθεροποίηση της Μεσογείου», στο οποίο συμμετείχε ο ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Yemi Osinbajo και ο William Lacy Swing, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση.

Ο ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, τουλάχιστον δέκα χρόνια και το θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι να μεταφερθεί η μετανάστευση από το επίπεδο της παρανομίας σε ένα νέο επίπεδο ελεγχόμενης και νόμιμης μετανάστευσης. Πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση σε «αποτυχημένες χώρες» που δεν ελέγχουν την περιοχή τους και εν τέλει να υπάρξει νόμιμη ροή μετανάστευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε πόσο αξιόπιστο είναι ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική. Σημείωσε ότι θα έπρεπε και άλλοι ηγέτες, κυρίως από τον Βορρά, να μιλήσουν για το θέμα καθώς Ιταλία και Ελλάδα προσπάθησαν πολύ για να πείσουν τους εταίρους ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όχι ως «Μεσογειακό» αλλά ως ευρωπαϊκό και διεθνές.

Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τις ρίζες του προβλήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αντιμετωπίσαμε με αξιοπρέπεια και με ανθρωπιστικό τρόπο τις τεράστιες ροές. αλλά το πρόβλημα τώρα είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι «αν το πρόβλημα δεν είναι στην αυλή τους δεν είναι πρόβλημά τους».

Αν θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι a la carte τότε έχουμε πρόβλημα στην Ευρώπη, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη λιτότητα και το γεγονός ότι αναπτύσσονται παράλληλα και ρατσιστικές φωνές. Εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή ατζέντα, να έχουμε κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και να έχουμε προοδευτική πολιτική με τις αφρικανικές χώρες, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όταν γεννιούνται.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη αλλά το ότι δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα