27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Τα «κόκκινα» δάνεια πρώτη προτεραιότητα των τραπεζιτών

από fimotro

Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών ζητούν οι τράπεζες υπογραμμίζοντας τον δυνητικό κίνδυνο να βγουν από τους στόχους τους, οι οποίοι αποτελούν κομμάτι των μνημονιακών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι της ανακεφαλαιοποίησης.
Τραπεζικά στελέχη τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα των καθυστερούμενων οφειλών, αναφέρουν πως όλοι οι σχεδιασμοί για το 2017 πραγματοποιήθηκαν με βάση την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, η οποία θα διενεργηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.
Μάλιστα τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους πως αν οι σχεδιασμοί των τραπεζών τεθούν εκτός στόχων, τότε πιθανόν είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταματήσουν να αποπληρώνουν δάνεια ή ρυθμίσεις, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τελικώς σε πληρη αποδόμηση των σχεδιασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Εν τω μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται και η πλατφόρμα που θεωρείται απαραίτητη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς απαιτούνται μήνες προκειμένου η πλατφόρμα αυτή να λειτουργήσει.
Ετσι σήμερα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επιχειρώντας να τρέξει τα πράγματα προς την παραπάνω κατεύθυνση.
Η Επιτροπή θέλει να καταρτίσει μία σχετική πρόταση δίνοντας λύσεις και διευκρινίζοντας ποιες οφειλές θα μπορούν τελικώς να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα γίνει αναφορά ποιες κατηγορίες οφειλών προς το Δημόσιο μπορούν να ενταχθούν, αφού, για παράδειγμα, όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. ΦΠΑ εξαιρούνται), ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών. Συγχρόνως θα πρέπει να δοθούν λύσεις στο θέμα των πλειστηριασμών.
Στόχος της Συντονιστικής Επιτροπής -πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank- είναι να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα καθιστούν σαφείς τις θέσεις των τραπεζών για τα θέματα του εξωδικαστικού, των πλειστηριασμών και της νομικής προστασίας.
Το Δ.Σ. της ΕΕΤ αποφάσισε τη σύσταση ενός διατραπεζικού Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, πρόεδρος του οποίου ανέλαβε ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Καραμούζης πρόεδρος της ΕΕΤ σχεδιάζει την αναβάθμιση του ρόλου της Ενωσης. Μέσα στα σχέδια αυτά είναι και η δημιουργία ενός γραφείου στη Φραγκφούρτη, ώστε η Ενωση να είναι παρούσα στο κέντρο των εξελίξεων σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα