27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Ο χρυσός θα ανέλθει στα $1.400, λένε οι αναλυτές!

από fimotro

Ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 1.300 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζει τη σταθερή άνοδο, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Κάποιοι ειδικοί της αγοράς βλέπουν πλέον το πολύτιμο μέταλλο να ισχυροποιείται πολύ περισσότερο, μεταδίδει το CNBC.

«Υπάρχει ένας συνδυασμός γεγονότων που οδηγεί τον χρυσό υψηλότερα, περιλαμβανομένων τόσο της πολιτικής αβεβαιότητας, όσο και των αγορών από hedge funds. Αν αυτές οι ακραίες πολιτικές συνθήκες συνεχιστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τιμή στα 1.400 δολάρια», εκτίμησε ο Nizam Hamid, στρατηγικός αναλυτής ETF στην WisdomTree.

Η τρέχουσα περίοδος αυξημένης αβεβαιότητας, τόσο γύρω από την εγχώρια, αμερικανική πολιτική, όσο και από την εξωτερική διπλωματία, στηρίζει τις τιμές του κίτρινου μετάλλου, σύμφωνα με τον Hamid.

«Δεδομένου του πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις των άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες ώστε ο χρυσός να συνεχίσει το ράλι, ιδιαίτερα αν οι mainstream επενδυτές μπουν στις συναλλαγές», ανέφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Join Teves, στρατηγικό αναλυτή στην UBS, ο χρυσός στηρίζεται και από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και από το αδύναμο δολάριο.

«Πέραν του ενδιαφέροντος για τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο, άλλοι παράγοντες επίσης προσφέρουν υποστήριξη. Οι αμερικανικές αποδόσεις και το δολάριο παραμένουν σε χαμηλά, εν μέσω πιο αδύναμων από το αναμενόμενο στοιχείων για την απασχόληση τον Αύγουστο και της πιθανότητας το οικονομικό κόστος του τυφώνα Χάρβι να επηρεάσει την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», εξήγησε ο αναλυτής σε ερευνητική του έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα το κίτρινο μέταλλο λαμβάνει στήριξη από την αγοραστική δραστηριότητα: οι θέσεις long αυξήθηκαν κατά 16% την εβδομάδα που έληξε στις 29 Αυγούστου, ενώ τα ETFs χρυσού ενισχύθηκαν κατά μισό εκατομμύριο ουγγιές το Σεπτέμβριο και έχουν αυξηθεί κατά 5,33 εκατ. ουγγιές μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της UBS.

Ωστόσο πτωτικά ρίσκα παραμένουν. Για παράδειγμα, αν ανακάμψει το δολάριο, τότε οι τιμές του χρυσού θα υποχωρήσουν, προειδοποιεί ο Carsten Menke, ερευνητής-αναλυτής εμπορευμάτων στην Julius Baer.

«Δεδομένου του περιβάλλοντος στέρεης ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και του outlook για υψηλότερα επιτόκια, εξακολουθούμε να περιμένουμε ανάκαμψη για το αμερικανικό δολάριο», επανέλαβε ο ειδικός.

«Αν προσθέσουμε το απαισιόδοξο αίσθημα στην αγορά futures, καθώς και την υποτονική ζήτηση στη φυσική αγορά, βλέπουμε μεγαλύτερη πιθανότητα για πτώση έναντι ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα και μεταβάλλουμε την άποψή μας σε ‘’επιφυλακτική’’», πρόσθεσε.

Ο Menke πρόσθεσε πως η Julius Baer διατηρεί την τιμή-στόχο για τους επόμενους τρεις και 12 μήνες στα 1.200 δολάρια η ουγγιά.

Αυτή τη στιγμή το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται περίπου στα 1.340 δολάρια η ουγγιά. Έχει ενισχυθεί κατά 2,4% στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, ενώ για το 2017 μέχρι στιγμής βρίσκεται γύρω στο 16% υψηλότερα.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα