27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Οι δηλώσεις Ντράγκι για το QE φρέναραν την πτώση των Ελληνικών ομολόγων

από fimotro

Φρένο έβαλε στο ράλι στα ελληνικά ομόλογα ο Mario Draghi ο οποίος υπογράμμισε χθες τις ανησυχίες του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κλείνοντας οριστικά και επίσημα, παράλληλα, και τον δρόμο του QE για την Ελλάδα αφού τόνισε ότι οι δεσμεύσεις του Eurogroup δεν προσφέρουν την απαραίτητη σαφήνεια που ζητούσε η ΕΚΤ.

Παρόλο που η απόφαση του Eurogroup προσέφερε ευφορία στην αγορά ομολόγων, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης εκμηδένισαν τις όποιες πιθανότητες default της Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι – ένα σενάριο που έμοιαζε εφικτό πριν λίγο διάστημα λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις – τα σχόλια του Draghi υπογραμμίζουν πως παρά την βελτίωση της ελληνικής κατάστασης βραχυπρόθεσμα, οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες παραμένουν.

Όπως σημείωσε και χθες η Citi σε note προς τους πελάτες της, αν και βραχυπρόθεσμα θα επικρατήσει ηρεμία στην Ελλάδα, αργότερα θα έρθουν τα δύσκολα. Όπως τόνισε, παρόλο που οι εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα είναι σαφώς θετικές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η έλλειψη πρόσθετης σαφήνειας όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα διατηρήσει υψηλά την αβεβαιότητα γύρω από την βιωσιμότητά του. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τη δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE καθώς και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει πλήρως στις αγορές.

Έτσι, σήμερα τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα τα οποία σημείωσαν εντυπωσιακό ράλι το τελευταίο διάστημα με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κάτω του 4% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010, μπήκαν στο δρόμο του sell-off με την απόδοση του 2ετούς να διαμορφώνεται στο 4,182% με άνοδο 6,2% από χθες.

Αν και πολλοί επενδυτές και funds, όπως η Greylock και η Citigroup, είχαν δηλώσει πριν μερικές ημέρες πως έχουν πρόθεση να πουλήσουν τις θέσεις τους στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα και να αξιοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια σε τοποθετήσεις στου μακροπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, αυτό δεν φαίνεται να συντελείται προς το παρόν.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς η οποία αν και ακολούθησε την οδό της βελτίωσης τις ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup δεν σημείωσε ανάλογο ράλι με αυτήν του 2ετούς, σήμερα κινείται και αυτή ανοδικά κατά 1,13% αγγίζοντας το 5,458%.

Αξίζει να σημειώσουμε για μία ακόμη φορά πως σύμφωνα με τους αναλυτές το μεγάλο ζητούμενο στα όποια σχέδια δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, είναι η μείωση του κόστους δανεισμού, το οποίο και αποτυπώνεται στην απόδοση των 10ετών τίτλων Άλλωστε όπως έχει δηλώσει αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters, μία επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα ήταν πιθανή εάν το κόστος δανεισμού της μειωθεί κάτω από 5%.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα