19 Μαρτίου 2024 / 4:12 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 4:12 πμ

Οι Γερμανοί δεν θέλουν τους Τούρκους μέσα στην Ευρώπη…

από fimotro

Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται το 61% των Γερμανών, ενώ το 80% ζητά να ασκηθεί περισσότερη οικονομική πίεση στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση “Πολιτικό Βαρόμετρο” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΖDF, μόλις το 4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Άγκυρα πρέπει να προχωρήσουν, ενώ το 15% προτιμά να τηρηθεί στάση αναμονής.

Κατά την ίδια έρευνα, το 78% θεωρεί ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ το 80% βρίσκει καλό μέτρο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 38%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), η Αριστερά και οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί με 22%, 9% και 8% αντίστοιχα. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) χάνουν μια μονάδα και μένουν στο 9%, στο ίδιο ποσοστό με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία όμως κερδίζει μια μονάδα.

Στο (υποθετικό) ερώτημα για την απευθείας επιλογή καγκελάριου, η Άγγελα Μέρκελ προηγείται με 57% έναντι 33% του Μάρτιν Σουλτς, ενώ στην κλίμακα της δημοτικότητας, προηγείται η καγκελάριος Μέρκελ και ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υποψήφιος του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο Πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Όσο για το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές, οι περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού CDU/CSU με το SPD.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, η Χριστιανική Ένωση χάνει μετά την προεκλογική τηλεμαχία μία μονάδα και μένει στο 37%, που αποτελεί την χειρότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Από την άλλη πλευρά το SPD μένει σταθερό στο 23%, καθώς, όπως επισημαίνει το περιοδικό, ο Μάρτιν Σουλτς δεν κατόρθωσε να βελτιώσει τα ποσοστά του στην τηλεμαχία, όπως είχε κάνει πριν από τέσσερα χρόνια ο υποψήφιος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ. Τρίτη δύναμη στην δημοσκόπηση αναδεικνύεται η Αριστερά με 10%, ενώ το FDP κερδίζει μια μονάδα και φτάνει το 9%. H AfD μένει σταθερή στο 9%, όπως και οι Πράσινοι στο 8%.

Με βάση και τις δύο δημοσκοπήσεις πάντως, μπορούν να σχηματιστούν είτε μεγάλος συνασπισμός είτε συνασπισμός “Τζαμάικα” (από τα χρώματα των κομμάτων CDU/CSU, FDP και Πρασίνων και της σημαίας της Τζαμάικας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα