27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Με τη Μέρκελ, τον Γιούνκερ και τον Ολάντ θα συναντηθεί σήμερα ο Α. Τσίπρας

από fimotro

Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Μάλτα, συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα αρχίσει στις 8 το πρωί (9 το πρωί ώρα Ελλάδος), ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ’ ιδίαν ξεχωριστές συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει ιδιωτική συνομιλία με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας θα διεξαχθούν δύο συνεδρίες: Η πρωινή συνεδρία θα αφορά το μεταναστευτικό και η απογευματινή θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ευρωπαίους ηγέτες να προετοιμάσουν την 60ή επέτειο, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης.

Στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στον «δρόμο» της Κεντρικής Μεσογείου και της Λιβύης και, ενόψει της επερχόμενης άνοιξης, αναμένεται να συμφωνήσουν στη λήψη σειράς άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, και να σωθούν ζωές.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε αναφορά του στην ιστοσελίδα της Συνόδου της Μάλτας, «Ο κύριος στόχος μας στη Σύνοδο της Μάλτας είναι η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι θάνατοι ανθρώπων στις ερήμους και τις θάλασσες. Είναι επίσης, ο μόνος τρόπος για να τεθεί έλεγχος της μετανάστευσης στην Ευρώπη».

«Μετά τις συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, στην Ρώμη (την 1η Φεβρουαρίου) και σήμερα (2 Φεβρουαρίου) με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, για τις διμερείς σχέσεις Ιταλίας-Λιβύης, μπορώ να πω ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Είχα επίσης, συναντήσεις με άλλους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ολάντ την 1η Φεβρουαρίου και της Καγκελαρίου Μέρκελ στις 2 Φεβρουαρίου, για τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία Ιταλίας-Λιβύης και συμφωνήσαμε στην ανάγκη υποστήριξης της Ιταλίας, ιδιαίτερα με το Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στην Ρώμη. Η Ευρώπη πρέπει και θα συνδράμει την Ιταλία, στον επιμερισμό της ευθύνης», προσθέτει ο κ. Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αναβάθμισης της συνεργασίας τους με τις αρχές της Λιβύης, τονίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ στην κυβέρνηση της χώρας, και σχεδιάζοντας την βοήθεια της ΕΕ προς τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα