27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Κοτζιάς: Χωρίς λύση στο όνομα τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ

από fimotro

Τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑNT1.

Τόνισε ότι το κόστος για τα Σκόπια θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών. Πρόσθεσε ότι αναμένεται αύριο στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης.

Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση. Η ΝΔ δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η επίλυση του σκοπιανού θα κάνει καλό στις δυο χώρες, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μια συνθέτη ονομασία για τα Σκόπια με ενιαία χρήση. Ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει την ονομασία «Σλαβομακεδονία».

Απαντώντας σε ερώτημα για την θέση του Πάνου Καμμένου, επανέλαβε ότι ο υπουργός Άμυνας δεν είπε ότι «δεν συμφωνεί με οποιοδήποτε όνομα, αλλά με τον όρο “Μακεδονία” στα ελληνικά στην ονομασία», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση συζητάει σύνθετη ονομασία ενιαίο για όλες τις χρήσεις».

Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν και παλαιότερες προτάσεις για «NOVA MACEDONSKA». «Είναι κάποιες προτάσεις που θα συζητήσουμε», είπε.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ανταποκριθούν και από την άλλη πλευρά».

Όσον αφορά δημοσιεύματα που θέλουν το ενδεχόμενο διαφωνίας με τον κυβερνητικό εταίρο να οδηγήσει σε εκλογές λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, τα απέδωσε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «προσπαθεί να ξαναβάλει το θέμα των εκλογών όταν δεν μπορεί να έχει θέση στα θέματα».

Τέλος απάντησε και σε πληροφορίες που θέλουν από το θέμα της ονομασίας της FYROM να δημιουργεί ένα «κόμμα στα δεξιά της ΝΔ», τονίζοντας «δεν βλέπουμε να γεννιέται Λίγκα του Βορρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα