26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Καμπανάκι από Στουρνάρα, Λιαργκόβα και Προβόπουλος για την Οικονομία

από fimotro

Σειρά ηχηρών παρεμβάσεων, αιχμών και σκληρών προειδοποιήσεων για τους δραματικούς κινδύνους που καραδοκούν εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, στη σκιά του ντιμπέιτ περί ανάγκης ενός τέταρτου Μνημονίου κυριάρχησαν χθες. Γ. Στουρνάρας, Π. Λιαργκόβας και Γ. Προβόπουλος προειδοποίσαν καλώντας την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση. Στόχος είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 7 Απριλίου, υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί Πόντιων Πιλάτων.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε σαφείς αιχμές τονίζοντας πως σε τόσο κρίσιμες στιγμές η χώρα δεν έχει ανάγκη, ούτε από «Πόντιους Πιλάτους» ούτε από «ουδέτερους θεατές – σχολιαστές». Υπογράμμισε παράλληλα ότι κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί στις 7 Απριλίου. Χαρακτήρισε δε μυωπικό να αποδίδουν κάποιοι την ευθύνη για κάθε καθυστέρηση στην κυβέρνηση και να μη βλέπουν ότι για ακόμη μια φορά η χώρα μας γίνεται πεδίο ευρύτερων αντιπαραθέσεων για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της επιτροπείας, είπε, και χαρακτήρισε άστοχη ή και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο, το οποίο είπε πως δεν θα χρειαστεί. «Εξίσου άστοχη, αν όχι κακόβουλή είναι η καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα αναζωπυρώνουν τελευταία. Καταστροφολογία που διαψεύστηκε εμφατικά αρκετές φορές στο παρελθόν και θα διαψευστεί και φέτος», εκτίμησε.
Κοντά στον… τοίχο
Δεν είμαστε ακόμη στον τοίχο αλλά η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, προειδοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρς, ο οποίος τόνισε πως οι καθυστερήσεις έχουν ξεκινήσει να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, θέτοντας πια εν αμφιβόλω, ανεξαιρέτως, όλους τους φετινούς στόχους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς. Λέγοντας πως μέχρι τώρα δεν αναμένεται να έχουμε ύφεση φέτος, προειδοποίησε πως εάν καθυστερήσει κι άλλο η αξιολόγηση, δεν αποκλείεται τίποτα. Όσο καθυστερεί, τόσο χάνουμε τον στόχο, τόνισε, και πρόσθεσε πως ακόμη και τίποτα να μην αλλάξει και αν κλείσει τώρα η συμφωνία, το ότι είχαμε ένα κακό τελευταίο τρίμηνο το 2016, σημαίνει ότι η ανάπτυξη, εάν μιλούσαμε για ποσοστό 2,5%, θα είναι 1,9%.
Τέταρτο μνημόνιο
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Π. Λιαργκόβα, που προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου ή αλλίως χρεοκοπίας, στα μέσα του 2018, εάν δεν υπάρξει μια «πολύ καλή συμφωνία». Όπως εκτίμησε, το τρένο για να βγούμε στις αγορές, θα πάει πιο μακριά, για να προσθέσει πως με τα σημερινά δεδομένα μάλλον φαίνεται να ενισχύονται τα capital controls και παρατηρούμε τη συνεχή διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Παρατήρησε δε ότι με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης «ήδη έχει γίνει ζημιά στην οικονομία και αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τις εκτιμήσεις για το 2017 κυρίως ως προς το ΑΕΠ κάνοντας λόγο για πιθανή υποχώρηση σε σχέση με το 2,7%, μέχρι 1%. Αργότερα το απόγευμα στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρθηκε σε πέντε αιτίες γιατί απέτυχαν τα μνημόνια στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών είναι ότι οι αρχικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής στηρίχθηκε κυρίως στους φόρους και όχι στη μείωση δαπανών, τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε, υποτιμήθηκαν και υποτιμούνται οι συνέπειες των καθυστερήσεων, ενώ δεν κατανεμήθηκε δίκαια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ποιος θα επενδύσει;
«Ποιος ξένος θα επενδύσει στη χώρα μας αν συνεχίσει να πλανάται ο φόβος του Grexit;», διερωτήθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, και εκτίμησε πως δεν είναι δυνατόν να κόβουμε διαρκώς συντάξεις – εισοδήματα και να αφήνουμε στην άκρη μεταρρυθμίσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Τόνισε δε πως ακόμη και εάν ολοκληρωθεί, τώρα, θετικά η αξιολόγηση, θα έχουμε «χάσει» ήδη ένα εξάμηνο από το έτος, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο στις αγορές στα μέσα του έτους και χαρακτήρισε πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο. Προειδοποίησε πως εάν συνεχιστεί η τάση φυγής καταθέσεων και κόκκινων δανείων, η χρονιά θα κλείσει με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις τράπεζες οι οποίες πρέπει να υποβληθούν σε stress test του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα