28 Μαρτίου 2024 / 11:53 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:53 μμ

Εικόνα πραγματικού μπάχαλου στον χώρο της Υγείας

από fimotro

Σε τροχιά διάλυσης έχει εισέλθει ο χώρος της Υγείας: από τη μία καταγράφονται δραματικές ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων και από την άλλη εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών βασικών ειδικοτήτων, την έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων (όπως αξονικοί) και την αδυναμία να εκτελέσουν ακόμη και απλές χειρουργικές επεμβάσεις.
«Οι ανάγκες σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών από το ΕΚΑΒ τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκαν 30%. Αυτό δείχνει την κατάρρευση των Δημοσίων Νοσοκομείων, σε προσωπικό, υλικά, υποδομές και ιατρικά μηχανήματα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ενδεικτικά, το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας (Δυτική Ελλάδα) διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν από 20 έτη και έχουν διανύσει 700.000 έως 1.000.000 χιλιόμετρα. Τα μισά είναι χαλασμένα.
Στα Φάρσαλα Θεσσαλίας υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ χωρίς όμως να διαθέτει επαρκή αριθμό Διασωστών (15 νυκτερινές βάρδιες είναι ακάλυπτες τον Μάρτιο).
Το βράδυ της Κυριακής δεν διέθετε Ασθενοφόρο και έτσι κλήθηκε από τον Ιατρό του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων Ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Λάρισας, για τη διακομιδή Ασθενούς εκτάκτου περιστατικού. Το Ασθενοφόρο που ξεκίνησε από τη Λάρισα να παραλάβει τον ασθενή έπαθε βλάβη στα Φάρσαλα, έξω από το Κέντρο Υγείας.
Τελικά, οι διασώστες μετέφεραν τον ασθενή με το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων που ήταν παρκαρισμένο. Το χαλασμένο ασθενοφόρο φορτώθηκε σε όχημα οδικής βοήθειας και επέστρεψε στο ΕΚΑΒ Λάρισας.
Ουρές για φάρμακα
Την ίδια στιγμή, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται στην αγορά φαρμάκου. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά για να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο. Σε καθημερινή βάση, μάλιστα, υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα σε αναμονή ανά φαρμακείο, τα οποία εναλλάσσονται, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται συνήθως να περιμένουν κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 3 ή 4 μήνες, ανάλογα με το φάρμακο που ζητούν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκο Θεοδοσιάδη, «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα». Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό, αλλά και σε ινσουλίνες, ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι τόσο τα εμβόλια, όσο και οι ινσουλίνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα και πρόσθεσε ότι «σε καθημερινή βάση λείπουν κατά μέσο όρο 70-80 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα