26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

ΔΝΤ: Μεταρρυθμίσεις και χρεός οι παράγοντες για να μπούμε στο πρόγραμμα – Δεν υπάρχει διορία

από fimotro

Kλειστά χαρτιά για το εάν χρειάζεται ή όχι προληπτική γραμμή πίστωσης αλλά και για το εάν θα ενεργοποιήσει και πότε το ΔΝΤ το εν αναμονή πρόγραμμα (stand by arrangement) για την Ελλάδα, κράτησε  κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM» είπε απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη της λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης και αφού νωρίτερα είχε τονίσει «δεν θα κάνω εικασίες για τη μεταπρογραμματική περίοδο».

Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμά του θα πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί : μεταρρυθμίσεις και διευθέτηση χρέους.

«Εξακολουθούμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εγκρίνει επί της αρχής. Άρα είναι αυτά τα δύο πόδια που θεωρούμε ουσιώδη για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα. Αυτά είναι η ισχυρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ελάφρυνση του χρέους. Επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», τόνισε.

Προσέθεσε ακόμη ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα  χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές ως εποικοδομητικές.
«Το ΔΝΤ είχε στείλει αποστολή στην Ελλάδα μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να εξετασθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ορίζονται από το πρόγραμμα. Υπήρξε μία ανακοίνωση μετά από αυτήν την συνάντηση στην οποία τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές.

 Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση, ενεργοποίησης ή μη του Stand by Arrangement δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο είπε : «Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Το σημαντικότερο δεν είναι το «ημερολόγιο» αλλά εάν το ΔΝΤ θα μπορέσει να συμβάλλει στην επιτυχία των στόχων του προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ με κεφάλαια του ESM από το τρίτο πρόγραμμα απάντησε πως δεν έχει λεπτομέρειες σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος αλλά σε μια γενική – όπως είπε- τοποθέτηση «σε όλες τις χώρες πάντα το Ταμείο είναι υπέρ λύσεων που μειώνουν το χρέος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα