26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Γκάμπριελ: Η συμφωνία για το Brexit μοντέλο για τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, Τουρκίας

από fimotro

Μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για τις σχέσεις των δυο πλευρών μετά το Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει «μοντέλο» για τις σχέσεις με άλλες χώρες που θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μπλοκ αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμες να ενταχθούν σε αυτό, όπως η Ουκρανία και η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Βρετανία πήρε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ στις αρχές του μήνα, με το Λονδίνο να δηλώνει πως φιλοδοξεί να έχει μια στενότερη σχέση ως πρώην μέλος απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Funke, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα του πώς μπορεί να διαχειριστεί το μπλοκ των 27 χωρών τις σχέσεις του με δυο άλλα μεγάλα μη-μέλη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την Τουρκία ή την Ουκρανία να γίνονται μέλη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», είπε. «Αν έχουμε μια έξυπνη συμφωνία με τη Βρετανία, που θα ρυθμίζει τις σχέσεις με την Ευρώπη μετά το Brexit, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για άλλες χώρες –την Ουκρανία αλλά και την Τουρκία».

Η Τουρκία, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ για δεκαετίες, ήδη έχει συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ που επιτρέπει το εμπόριο των περισσοτέρων αγαθών χωρίς δασμούς.

Μια πιθανότητα θα ήταν να προσφερθεί στην Άγκυρα μια «νέα, στενότερη μορφή τελωνειακής ένωσης», σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, ο οποίος όμως σημείωσε πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να περιμένει για αλλαγές στο πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η συμφωνία με την ΕΕ επί μιας «βαθιάς και ολοκληρωμένης περιοχής ελεύθερου εμπορίου» τέθηκε επισήμως σε ισχύ τον Σεπτέμβριο με στόχο να επιτραπεί το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, καθώς και η άνευ βίζας μετακίνηση ανθρώπων για μικρές χρονικές περιόδους διαμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα