26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Βελτιώνεται η κατάσταση με τις φωτιές στα Κύθηρα…

από fimotro

Μια πιο αισιόδοξη ημέρα ξημέρωσε στα όμορφα Κύθηρα. Καλύτερη είναι η κατάσταση στα Κύθηρα, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς, ωστόσο η φωτιά έχει κάνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης «η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς», όμως, υπογράμμισε πως όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Δραματικές είναι οι εικόνες από το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα που κατέκαψε μέσα σε τέσσερις ημέρες περίπου το 1/3 του νησιού, στο οποίο έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης..

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων, στην περιοχή της Ιεράς Μονής Μυρτιδίων, εστιάζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για να γίνει εφικτός ο έλεγχος της μεγάλης πυρκαγιάς, που οδήγησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο νησί.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα στο νησί ήταν στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Mάλιστα όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, προσπέρασε την Ι.Μ. της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, χωρίς οι φλόγες να την αγγίξουν. Είναι η δεύτερη φορά που η Μονή γλιτώνει από πυρκαγιά.

Το γεγονός που δυσχαίρενε κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους, οι οποίοι όμως σήμερα έχουν κοπάσει κάπως.

Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να πέσουν σε ένταση οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί, και να διευκολυνθεί έτσι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στο νησί επιχειρούσαν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, που έχουν φτάσει απο όλη την Ελλάδα.

Συγκλονιστικές εικόνες από drone καταγράφουν την τεράστια έκταση της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα που έχει πλήξει το νησί

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί.

Σε εξέλιξη παραμένει, όπως είπε, ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.

Ο κ. Καπάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα