28 Μαρτίου 2024 / 5:32 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:32 μμ

Σήμερα λήγει το ενδιαφέρον για τις προσφορές σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ

από fimotro

Εκτόξευση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για το 2017 φέρνει η ενεργειακή κρίση του χειμώνα, ενώ για τα επόμενα χρόνια η σταδιακή μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σε συνδυασμό με τα έργα επέκτασης της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε μεγάλες πόλεις ανά την επικράτεια οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης αερίου.

Όπως αναφέρει το eyro2day.gr, τα «σενάρια» του ΔΕΣΦΑ για τη ζήτηση αναπτύσσονται, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρίας (35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -3,31% και 31% από το ΤΑΙΠΕΔ). Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει σήμερα και όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την επίσκεψή του στο Διαχειριστή την περασμένη εβδομάδα, προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας είναι ο σεβασμός του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της από όλους τους εμπλεκόμενους, η διασφάλιση δίκαιου τιμήματος (βάση εκκίνησης όπως είπε είναι το αποτέλεσμα του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση της δημόσιας παρουσίας στην εταιρεία.

Σύμφωνα με την τελευταία (Ιούνιος 2017) μελέτη ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την περίοδο 2018 – 2017, η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη φετινή χρονιά προβλέπεται να φθάσει στα 4,1 δισ. κυβικά μέτρα, μέγεθος που είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που περιελάμβανε η αντίστοιχη μελέτη του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2017 – 2026.

Κύρια αιτία της εντυπωσιακής προς τα πάνω αναθεώρησης είναι η ενεργειακή κρίση του περασμένου χειμώνα που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή (ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα