26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Ανεστάλη η απόφαση για το άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

από fimotro

Στη δημοσιότητα δόθηκε η προσωρινή απόφαση του Εφετείου για αναστολή του ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Όπως έγινε γνωστό, το Εφετείο, με απόφασή του σήμερα το πρωί, έκανε τελικά δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης, δια χειρός Γ. Μουζάλα, για προσωρινή αναστολή ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής και αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Η απόφαση θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί εκ νέου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο κείμενο η απόφαση αιτιολογείται για ”λόγους δημοσίου συμφέροντος”, αλλά και για προστασία του ίδιου του αξιωματικού.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση που κατατέθηκε είναι κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον πρώτο από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Σημειώνεται, δε, ότι την κατέθεσε την Τρίτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο Διοικητικό Εφετείο, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής.

Πλέον, ο τελικός λόγος για την αίτηση της ακύρωσης ανήκει στο ΣτΕ, καθώς είτε η Κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκδίκασης στα ελληνικά δικαστήρια των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν».
Από την πλευρά της, η Άγκυρα εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετική στη δήλωση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικό σταθμός ΣΚΑΪ, η τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζει αρνητικά την εν λόγω πρόταση – που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας- αν και όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη, βασικό αίτημα παραμένει η έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

Πάντως, η φόρμουλα που πρότεινε ο κ. Κοντονής δεν φαίνεται να αφήνει αδιάφορη την Άγκυρα, η οποία ωστόσο αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ίδιες πηγές δήλωναν στον ΣΚΑΪ, ότι η εν λόγω πρόταση είναι ένα θετικό βήμα και για τις δύο χώρες, ώστε να επιλυθεί η αντιπαράθεση.
Εν τω μεταξύ, κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 υπογράφουν στο μεταξύ 66 Έλληνες των επιστημών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα