27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Σ. Αραβία: Μπαράζ εκκαθαρίσεων μελών της βασιλικής οικογένειας

από fimotro

Περισσότερες από 30 συλλήψεις μελών της βασιλικής οικογένειας και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης έχουν πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, ενώ η καρατόμηση του διοικητή της εθνοφρουράς και του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού σηματοδοτεί ξεκάθαρα την αλλαγή σκυτάλης.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. Ο υπουργός Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος. Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας πάγωσαν περισσότερους από 1.200 λογαριασμούς που ανήκουν σε ιδιώτες και εταιρείες στο πλαίσιο των ερευνών. Η λίστα των λογαριασμών που τίθενται σε διαθεσιμότητα ολοένα και διευρύνεται, καθώς προστίθεται ένας σχεδόν κάθε μία ώρα, όπως ανέφερε τραπεζίτης.

Πίσω από το μπαράζ εκκαθαρίσεων βρίσκεται ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και η πρόθεσή του να πάρει τον έλεγχο της χώρας στα χέρια του, αλλά και να ηγηθεί μίας πρωτοφανούς για το Βασίλειο των Σαούντ αναδιανομής πλούτου και δύναμης.

Το πράσινο φως έδωσε μια επιτροπή διαφάνειας που συγκροτήθηκε και έδρασε υπό άκρα μυστικότητα, η οποία διεξάγει έρευνες για πολλές και διαφορετικές υποθέσεις, με κατηγορίες όπως αυτή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της δωροδοκίας, του εκβιασμού και της κατάχρησης δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές δεν είναι πρόσφατες.Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι πρόεδρος τριών εταιρειών μεγαθήριων, αλλά και σημαντικός επενδυτής σε εταιρείες όπως είναι η Citigroup, η Apple και η 21 Century Fox.

Οι συλληφθέντες κρατούνται στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα