Ζαρίφα Γκαφάρι: Η πρώτη γυναίκα που αντιστάθηκε στους Ταλιμπάν

από fimotro

Μια συγκλονιστική μαρτυρία,  μια ξεχωριστή γυναίκα, ένας αγώνας επιβίωσης

Η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι, η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος στο Αφγανιστάν πρόλαβε την τελευταία στιγμή να διαφύγει μέσω Πακιστάν στη Γερμανία. Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος της και έχουν σκοτώσει τον πατέρα της.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι μιλώντας αποκλειστικά στο δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και τη Γεωργία Γαραντζιώτη συγκλονίζει με το λόγο της. Όπως περιγράφει «ήμουν στόχος των Ταλιμπαν. Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης.. Η πατρίδα μου είναι για μένα είναι πιο σημαντική από τη μητέρα μου. Η μητέρα μου, μου έδωσε ζωή, αλλά η χώρα μου, μου έδωσε ιδανικά και αξίες για να προχωρήσω. Αποφάσισα να φύγω για να μπορώ να υψώσω τη φωνή μου, από το να σκοτωθώ».

«Ήμουν στόχος των Ταλιμπαν. Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης»

Η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, σε μια επαρχία βόρεια της Καμπούλ καθηλώνει: «Η πατρίδα μου είναι για μένα είναι πιο σημαντική από τη μητέρα μου. Η μητέρα μου, μου έδωσε ζωή, αλλά η χώρα μου έδωσε ιδανικά και αξίες για να προχωρήσω. Αποφάσισα να φύγω για να μπορώ να υψώσω τη φωνή μου, από το να σκοτωθώ».

Στο Αφγανιστάν ζουν περίπου 18 εκατομμύρια γυναίκες, κοπέλες και μικρά κορίτσια και βλέπουν τις ζωές τους να γίνονται παιχνίδι στα χέρια των Ταλιμπάν. Η Ζαρίφα δεν φοβήθηκε να τους κοιτάξει στα μάτια.

 

«Είμαι εδώ για να υψώσω τη φωνή των γυναικών όλης της χώρας που δεν μπορούν να μιλήσουν. Είμαι εδώ για να υψώσω την σημαία των σκέψεων τους και των ονείρων τους. Δεν είμαι εδώ γιατί αφήνω τη ματωμένη πατρίδα μου», λέει η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι

 Η ιστορία της βγαλμένη μέσα από τις στάχτες του πολέμου και των εμφυλίων συρράξεων.. Θα έρθουν να με σκοτώσουν τους περιμένω… λέει, το πρόσωπο της κουρασμένο ταλαιπωρημένο πάνω της τα σημάδια του κατατρεγμού.

«Πόσο εύκολα κατέστρεψαν τα πάντα»

«Σκέφτομαι πόσο εύκολα κατέστρεψαν τη ζωή μου, πόσο εύκολα έκοψαν τα φτερά μου, πόσο εύκολα κατέστρεψαν το σπίτι μου… τα πάντα. Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ήμουν κάπου ως πρόσφυγας», σημειώνει η ίδια.

Η Γκαφάρι το 2018 έγινε η νεότερη δήμαρχος στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα την σκοτώσουν. Τρεις φορές το προσπάθησαν αλλά απέτυχαν. Τελευταία απόπειρα δολοφονίας της, τον Οκτώβριο του 2020. 20 ημέρες όμως μετά πυροβολήθηκε ο πατέρας της στρατηγός Αμπντούλ Γουάσι Γκαφάρι.

«Σκότωσαν τον πατέρα μου. Με απειλούσαν παντού, μου ζητούσαν να σταματήσω την δουλειά μου. Με απειλούσαν, μου επιτέθηκαν τρεις φορές. Τρεις φορές προσπαθήσαν να με σκοτώσουν. Μου επιτέθηκαν με αυτοσχέδια όπλα, με μεγάλα όπλα. Προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο μου, με πυροβόλησαν, έριξαν πολλές σφαίρες στο αυτοκίνητο μου», περιγράφει η Ζαρίφα Γκαφάρι.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι, γεννημένη το 1992, είναι  δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, πολιτικός και επιχειρηματίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα