Υποχωρεί συνεχώς ο κορονοϊός στην Ελλάδα

από fimotro

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται – Πέφτουν οι επιδημιολογικοί δείκτες

Αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται από τη μάχη της Ελλάδας με τον κορονοϊό καθώς συνεχόμενη συρρίκνωση παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα διερύνεται σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Νέα κρούσματα και κυρίως οι κρίσιμοι δείκτες νοσηλειών και διασωληνωμένων βρίσκονται σε μια πτωτική πορεία με τους ειδικούς να ελπίζουν πως θα διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι λόγω καλοκαιρίας αλλά και «Ελευθερίας».

Χθες έσπασε το «φράγμα» των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών συνολικά, με 3.281.580 εμβολιασμούς να αφορούν τουλάχιστον σε μία δόση του εμβολίου και 1.813.815 να είναι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Επόμενος στόχος για τη χώρα μας είναι οι 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί που έχει εκτιμηθεί ότι θα επιτευχθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Από αύριο, Τετάρτη, πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν οι πολίτες από 35 έως 39 ετών και αφού «σφυγμομετρηθεί» η συμμετοχή θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την επόμενη κατά σειρά ομάδα, αυτή των πολιτών από 30 έως 34 ετών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, παράλληλα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται ημέρα με την ημέρα και πλέον θεωρείται ότι η επίδραση του Πάσχα έχει αποτυπωθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε ορισμένες περιοχές, βέβαια, παρουσιάζεται αύξηση νέων κρουσμάτων και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της προσοχής καθώς η επαναφορά των δραστηριοτήτων φέρνει κινητικότητα συνεπώς και ευκολία στη μεταδοτικότητα του ιού. Χθες η θετικότητα διαμορφώθηκε περίπου στο 6,5% αλλά η Δευτέρα δεν είναι μια αντιπροσωπευτική ημέρα.

Τις «καθαρές» ημέρες, δηλαδή όταν οι έλεγχοι είναι πολύ περισσότεροι, ο δείκτης θετικότητας παραμένει μέχρι τώρα σταθερά κάτω από 4%.

Από την περασμένη Παρασκευή έχουν μειωθεί κάτω από 1.000 οι νοσηλευόμενοι σε ειδικές κλίνες εντατικής θεραπείας. Το σύνολο των νοσηλευόμενων σε όλες τις κλίνες στο ΕΣΥ ανέρχεται σε 3247, εμφανώς μειωμένος σε σχέση με εβδομάδες πριν. Οι διασωληνωμένοι μέχρι χθες ανέρχονταν σε 654.

Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή, για κάθε δέκα αποσωληνώσεις καταγράφονται επτά νέες διασωληνώσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν δώσει μια μικρή «ανάσα» στο ΕΣΥ μετά από πολλούς μήνες μεγάλης… μάχης. Το ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του στις εφημερίες του ΕΣΥ και ότι επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία ως ιδιωτική κλινική.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, στους σχεδόν 2,5 μήνες εθελοντικής στήριξης του προγράμματος εφημεριών του ΕΣΥ, στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων περισσότερα από 5.900 περιστατικά, ενώ οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 1.960 με μέσο όρο νοσηλείας τις 4,8 ημέρες. Σε σταδιακή επάνοδο στην κανονική τους λειτουργία βρίσκονται και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο» και «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» (Ερυθρός Σταυρός).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα