Wagner – Πριγκόζιν: Ποιος είναι ο “σεφ” του Πούτιν με τους 50.000 μισθοφόρους

από fimotro

Η Ομάδα Wagner είναι ρωσικής ιδιοκτησίας ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με πάνω από 50.000 μέλη στο σύνολο

Ο αρχηγός της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών ειδήσεων. Μετά από μήνες δυσαρέσκειας με την Μόσχα, ο Πριγκόζιν κάλεσε την ομάδα μισθοφόρων του να εξεγερθεί κατά του στρατού – αν και αρνήθηκε ότι πρόκειται για πραξικόπημα.

Ποιος είναι όμως ο Πριγκόζιν και γιατί είναι τόσο σημαντικός;

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν χει αναδειχθεί ως βασικός παράγοντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όντας επικεφαλής ενός ιδιωτικού στρατού μισθοφόρων – που ονομάζεται Ομάδα Wagner και που ηγείται της ρωσικής επίθεσης σε βασικές περιοχές του πολέμου. Ο 62χρονος Πριγκόζιν κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, την πατρίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά από κάποιο διάστημα που πέρασε στη φυλακή για κλοπή, ο Πριγκόζιν δημιούργησε μια αλυσίδα πάγκων που πουλούσαν χοτ-ντογκ στην Αγία Πετρούπολη . Οι δουλειές πήγαν καλά και μέσα σε λίγα χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1990, ο Πριγκόζιν μπόρεσε να ανοίξει ακριβά εστιατόρια στην πόλη.

Αργότερα, η εταιρεία τροφοδοσίας του Πριγκόζιν, η Concord, ανέλαβε να προμηθεύει τρόφιμα στο Κρεμλίνο, με αποτέλεσμα ο Πριγκόζιν να αποκτήσει το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν».

Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια ότι ο Πριγκόζιν δεν ήταν ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας. Μια σκιώδης ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που λεγόταν ότι συνδέεται με αυτόν αναφέρθηκε αρχικά ότι πολεμούσε τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Μετά από χρόνια άρνησης της ύπαρξης της ομάδας Wagner, στις 27 Ιουλίου 2022 τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο παραδέχτηκαν ξαφνικά ότι η Wagner όχι μόνο υπήρχε, αλλά και πολεμούσε στην ανατολική Ουκρανία.

Για χρόνια, ο Πριγκόζιν αρνιόταν ότι είχε οποιουσδήποτε δεσμούς με τον Wagner και μήνυσε ακόμη και άτομα που του καταλόγιζαν σχέσεις με αυτήν. Στη συνέχεια, όμως, τον Σεπτέμβριο του 2022, είπε ότι είχε δημιουργήσει την ομάδα το 2014.

Ρωσία-Μεντβέντεφ: Οργανωμένο πραξικόπημα πίσω από την ανταρσία της Wagner

Ο Πριγκόζιν άρχισε επίσης να δημοσιεύει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -που προφανώς γυρίστηκαν σε κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας- στα οποία καυχιόταν για τα κατορθώματα της Wagner εκεί.

Ρωσία: Τι είναι η ομάδα Wagner – Οι 50.000 μισθοφόροι του Πριγκόζιν

Wagner: Ανεξέλεγκτη τροπή φαίνεται πως παίρνουν τα πράγματα στην Ρωσία, καθώς η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ επελαύνει στην στρατηγικής σημασίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ρωσική πόλη του Ροστόφ. Ποια είναι όμως η διαβόητη αυτή ομάδα με τους 25.000 μισθοφόρους που πολεμούσαν για τον Πούτιν και πλέον του δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα;

Η Ομάδα Wagner είναι ρωσικής ιδιοκτησίας ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με πάνω από 50.000 μέλη στο σύνολο. Η στρατιωτική οργάνωση έχει συμμετάσχει σε πολέμους στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική δημοκρατία ενώ σήμερα συμμετέχει και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι μισθοφόροι της Wagner εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2014 στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, όπου έδρασαν σύμφωνα με τις τακτικές μονάδες του ρωσικού στρατού, αφόπλισαν τον ουκρανικό στρατό και ανέλαβαν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Η κατάληψη της Κριμαίας ήταν σχεδόν αναίμακτη.

Οι μισθοφόροι, μαζί με τους τακτικούς στρατιώτες, ονομάζονταν «ευγενικοί άνθρωποι» εκείνη την εποχή όγω της καλής συμπεριφοράς τους, κουβαλούσαν όπλα που δεν ήταν γεμάτα, και κυρίως δεν έκαναν καμία προσπάθεια να παρέμβουν στη ζωή των πολιτών. Ένα άλλο όνομα για αυτούς ήταν «μικροί πράσινοι» καθώς ήταν μασκοφόροι, φορούσαν ασήμαντες πράσινες στολές στρατού και η προέλευσή τους ήταν αρχικά άγνωστη.

Μετά την κατάληψη της Κριμαίας, περίπου 300 μισθοφόροι πήγαν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας όπου ξεκίνησε μια σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορωσικών δυνάμεων. Χάρη στη βοήθειά τους, οι φιλορωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, να ακινητοποιήσουν επιχειρήσεις τοπικών κυβερνητικών μονάδων, να καταλάβουν αποθήκες πυρομαχικών και να πάρουν τον έλεγχο των πόλεων. Οι μισθοφόροι διεξήγαγαν κρυφές επιθέσεις, αναγνωρίσεις, συλλογή πληροφοριών και συνόδευαν ιδιαίτερα σημαντικά πρόσωπα.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι είχε αποδείξεις για τη συμμετοχή της ομάδας Βάγκνερ στην κατάρριψη αεροπλάνου Il-76 στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ που σκότωσε 40 Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές, καθώς και ένα πλήρωμα εννέα ατόμων τον Ιούνιο του 2014. Ρώσοι και Σέρβοι «μισθοφόροι» αναφέρθηκαν ήδη ότι συμμετείχαν στη μάχη του 2014 για το αεροδρόμιο, αν και δεν είχε δηλωθεί αν αυτοί συνδέονταν με την Βάγκνερ τότε.

Στις αρχές του 2016, η Ομάδα Wagner είχε 1.000 υπαλλήλους, οι οποίοι αργότερα αυξήθηκαν σε 5.000 τον Αύγουστο του 2017, και 6.000 τον Δεκέμβριο του 2017.Η οργάνωση θεωρείται ότι είχε έδρα στην Αργεντινή και επίσης έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Χονγκ Κονγκ.

Τον Μάρτιο του 2022, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τουλάχιστον 1.000 μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στις εχθροπραξίες, κυρίως στο Ντονμπάς και συμμετείχαν σε πολλές μάχες σε αυτό το μέτωπο, όπως στη μάχη της Ποπάσναγια, στη μάχη του Σεβεροντονιέσκ και στη μάχη του Λισιτσάνσκ. Από τις αρχές Ιουλίουστις τάξεις άρχισαν να εντάσσονται κατάδικοι, στους οποίους προσφέρθηκαν 100.000 η 200.000 ρούβλια και αμνηστία για έξι μήνες «εθελοντικής υπηρεσίας» ή 5 εκατομμύρια στους συγγενείς τους αν πέθαιναν. Ακολούθως συμμετείχαν στη μάχη του Μπαχμούτ, καταλαμβάνοντας στα μέσα Ιανουαρίου 2023 την κωμόπολη Σολεντάρ.

Στις 23 Ιουνίου 2023, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης αφού απείλησε να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις ως απάντηση σε αεροπορική επιδρομή στους μισθοφόρους του. Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγόρησαν τον ιδρυτή της ομάδας Βάγκνερ για απόπειρα πραξικοπήματος καθώς δεσμεύτηκε για «πορεία δικαιοσύνης» κατά του ρωσικού στρατού. Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα φωνητικό μήνυμα υποστηρίζοντας ότι η Βάγκνερ είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία και προχωρούσε στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Ανώτεροι Ρώσοι στρατηγοί προέτρεψαν τους μαχητές της Βάγκνερ να αποσυρθούν. Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, FSB, είπε ότι είχε καταθέσει ποινικές κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν και κινήθηκε για να τον συλλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα