26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Βαρθολομαίος: Το παρασκήνιο της επίσκεψης στο Άγιον Όρος και τα μηνύματα στη Ρωσική Εκκλησία

από fimotro

Επίσκεψη με βαρύνουσα σημασία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Μάλιστα, την ώρα που το Κρεμλίνο και το Πατριαρχείο της Μόσχας προσπαθούν να «αποδυναμώσουν» το Φανάρι και να αποκτήσουν σφαίρες επιρροής στο Αγιον Ορος, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα βρεθεί αύριο στην Αθωνική Πολιτεία, όπου και αναμένεται να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Αλλωστε, χρόνια τώρα, η Ρωσική Εκκλησία αυτό που επιδιώκει, όπως λέγεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους, είναι να δημιουργήσει το δικό της «ορθόδοξο κέντρο» στη μοναστική κοινότητα, «αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το Αγιον Ορος ανήκει πνευματικά στη Μητέρα Εκκλησία, στο Φανάρι». Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλης σημασίας η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη εκεί, καθώς λαμβάνει χώρα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Καταδίκη εισβολής

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ.κ. Βαρθολομαίος την καταδίκασε, ζητώντας να επικρατήσουν η λογική και η ειρήνη. Σε αντίθεση με τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, ο οποίος έως σήμερα όχι μόνο αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, αλλά ευλογεί, ως φαίνεται, τις εχθρικές ενέργειες του Κρεμλίνου.

«Δεν θα ήταν δυνατόν να μην καταδικάσουν όλες οι Εκκλησίες τη βία, τον πόλεμο», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του (ΕΡΤ) ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας απογοήτευσε.

Απογοήτευση

«Η Εκκλησία της Ρωσίας μάς απογοήτευσε. Δεν ήθελα να αποτελέσουν αυτή την τραγική εξαίρεση η Εκκλησία της Ρωσίας και ο αδελφός Πατριάρχης, Κύριλλος. Δεν ξέρω πώς μπορεί να δικαιολογήσει ο ίδιος τον εαυτό του στη συνείδησή του. Πώς θα τον δικαιολογήσει, πώς θα τον κρίνει η Ιστορία. Επρεπε να ορθώσει το ανάστημά του. Γιατί μπορεί κάποιος να αντιτάξει ότι πιέζεται από τον πρόεδρο Πούτιν. Θα έπρεπε να αντιδράσει στην εισβολή στην Ουκρανία και να καταδικάσει τον πόλεμο, όπως κάναμε όλοι οι άλλοι ορθόδοξοι προκαθήμενοι. Δεν το έκανε, αυτό είναι εις βάρος του και λυπούμαι πολύ».

Διαφορές

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε στο σημείο αυτό: «Μπορεί να είχαμε άλλες διαφορές, τη γνωστή για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τη διαφορά που έχουμε αιώνες τώρα, διότι η Ρωσική Εκκλησία εποφθαλμιά το πρωτείο τού Κωνσταντινουπόλεως, υποσκάπτει τα θεμέλια του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά περίμενα από τον αδελφό Κύριλλο σε αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εν ανάγκη να θυσιάσει το θρόνο του, να πει στον Πούτιν, κύριε πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι, φεύγω. Ή θα τον βάλει στη φυλακή, δεν ξέρω τι θα έκανε ο πρόεδρος Πούτιν αν αντιδρούσε στα σχέδιά του ο Πατριάρχης, αλλά αυτό θα περιμέναμε εμείς, οι άλλοι αδελφοί προκαθήμενοι».

Για Μονή Εσφιγμένου

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία έρχεται σε μια περίοδο όπου καταγγελίες που έρχονται στο φως κάνουν λόγο για

έντονη παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου. Ακόμη και για ανάρτηση σημαίας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, εποχής των Ρομανόφ, όπου αναγραφόταν η φράση «Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός», που θεωρείται οργάνωση ακροδεξιών φονταμενταλιστών, στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος. Η συγκεκριμένη μονή είναι ρωσική και αποτελεί το πνευματικό «καταφύγιο» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ συχνά την επισκέπτονται Ρώσοι επιχειρηματίες, προσφέροντας μεγάλες δωρεές για έργα ανακαίνισης, αλλά και Ρώσοι διπλωμάτες, πολιτικοί και αξιωματούχοι. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος με την παρουσία του στον Αγιον Ορος αναμφίβολα θα περάσει και μηνύματα «τάξης» και τήρησης των κανόνων.

Κόντρα

Αλλά και σε μια στιγμή που η εκκλησιαστική διπλωματία γύρω από την αναγνώριση της πρώην σχισματικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος «φουντώνει».

Πατριαρχεία Μόσχας και Σερβίας, που διατηρούν ιδιαίτερα καλές σχέσεις, και στο θέμα αυτό επιθυμούν να «βγουν μπροστά» από το Φανάρι. Εξάλλου, την περασμένη Τρίτη, ο Πατριάρχης Σερβίας, Πορφύριος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, Στέφανο, αναγνώρισε

το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Παρ’ όλα αυτά, έκανε λόγο για «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», ενώ ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει αποκλείσει τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του.

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη θα γίνει αύριο το απόγευμα στις Καρυές, ενώ θα τελεστεί δοξολογία στο ναό του Πρωτάτου. Θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου. Αύριο το βράδυ θα καταλύσει στη Μονή Ιβήρων, όπου θα λειτουργήσει την επομένη ως ιερεύς στο Παρεκκλήσι της Μεγίστης Λαύρας. Το απόγευμα του Σαββάτου θα επισκεφθεί την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, ενώ την Κυριακή το πρωί θα προεξάρχει της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Χθες, ο κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Ελληνοαμερικανό νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. Ευχήθηκε οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ να βελτιωθούν και να υπάρχουν σταθερότητα, ειρήνη και δημιουργική συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα