Τζόνσον – Τρας: Οι προκάτοχοι του Ρίσι Σούνακ εντείνουν την πίεση για αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία

από Philippos

Η Λιζ Τρας ακολούθησε στη συζήτηση την παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον – Ο Ρίσι Σούνακ έχει εμφανιστεί διστακτικός στο να δώσει αεροσκάφη στο Κίεβο

Δύο είναι πλέον οι πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, εντείνοντας την πίεση επί του διαδόχου τους Ρίσι Σούνακ.

Σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Δευτέρας με αφορμή την επερχόμενη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, η Λιζ Τρας είπε στους Βρετανούς βουλευτές: «Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό. Κάθε πρόσθετη μέρα συνεπάγεται χαμένες ζωές, κακοποιημένες γυναίκες, κατεστραμμένες πόλεις. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Η άποψή μου είναι πως αυτό περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη».

Η κα Τρας, που διατελούσε Υπουργός Εξωτερικών κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, προέτρεψε στη συνέχεια την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις συμμαχικές χώρες ώστε να προσφερθεί στους Ουκρανούς η επιλογή των μαχητικών που ζητούν, «ειδάλλως δε θα μπορέσουν μα επικρατήσουν».
Η κα Τρας ακολούθησε στη συζήτηση την παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε ήδη κάνει γνωστή τη θέση του με άρθρο στον βρετανικό Τύπο.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Τζόνσον σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η ιστορία των τελευταίων 12 μηνών είναι ότι αργά ή γρήγορα, έχοντας εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές, τους δίνουμε αυτό που χρειάζονται, από αντιαρματικούς πυραύλους και εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων έως άρματα μάχης. Και αν αυτή είναι η επιλογή αργά ή γρήγορα, τότε για όνομα του Θεού ας τους δώσουμε και αυτά τα όπλα γρήγορα».

Ο Ρίσι Σούνακ έχει εμφανιστεί διστακτικός στο να δώσει αεροσκάφη στο Κίεβο, ωστόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στο Λονδίνο έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να εξετάσει ποια αεροσκάφη θα μπορούσαν δυνητικά να σταλούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα