Τζόνσον: Η ινδική μετάλλαξη απειλεί την επόμενη φάση της χαλάρωσης του lockdown

από fimotro

Την επιτάχυνση της χορήγησης των δεύτερων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπ. Τζόνσον σημείωσε ότι προς το παρόν η εξάπλωση στη χώρα της παραλλαγής του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δεν θα εκτροχιάσει το άνοιγμα της οικονομίας. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ γι’ αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι να λάβουν πρόσθετη προστασία με μια δεύτερη δόση», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Έτσι, μετά τη σύσταση της Μεικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, θα επιταχύνουμε τις εναπομείνασες δεύτερες δόσεις στα άτομα άνω των 50 ετών και τις κλινικά ευάλωτες ομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε η χορήγηση αυτών των δόσεων να γίνει μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε είπε ότι η ινδική παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή διαταραχή» στο επόμενο στάδιο της χαλάρωσης του lockdown. «Προειδοποιούμε ότι πιστεύουμε, εγώ πιστεύω, ότι σίγουρα μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τον χάρτη πορείας. Αλλά προς το παρόν δεν αλλάζουμε την αξιολόγηση σχετικά με το βήμα 3 (χαλάρωσης των περιορισμών από τη Δευτέρα)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Βρετανία δεν θα αυξήσει πολύ γρήγορα τον μικρό αριθμό χωρών που μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί χωρίς να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα, λόγω του κινδύνου νέων παραλλαγών. «Δεν αναμένω ότι θα προσθέσουμε (σ.σ. χώρες στη λεγόμενη «πράσινη λίστα») πολύ γρήγορα και όντως θα διατηρήσουμε ένα πολύ αυστηρό καθεστώς συνόρων στο εγγύς μέλλον», δήλωσε.

Αρχίατρος της Αγγλίας: Η ινδική παραλλαγή πιο μεταδοτική από τη βρετανική

Ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της Αγγλίας, δήλωσε πως Βρετανοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ (βρετανική παραλλαγή).

«Υπάρχει πλέον βεβαιότητα ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 (βρετανική παραλλαγή). Τώρα το ερώτημα σε πρακτικούς όρους μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες είναι αν είναι κάπως πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 ή είναι πολύ πιο μεταδοτική και αν αυτό θα έχει συνέπειες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα για την πανδημία διεθνώς», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα