Τράπεζες και υπ. Οικονομικών συμφώνησαν να στηρίξουν 20.000-30.000 δανειολήπτες

Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων – Μπαίνει βέτο στα bonus τραπεζιτών

Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΚΤ και τον SSM

Την απόφαση να στηριχθούν 20.000 με 30.000 δανειολήπτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, συζήτησαν σήμερα οι δύο πλευρές τράπεζες και ΥΠΟΙΚ στην συνάντηση που είχαν σχετικά με το αυξημένο κόστος των δανειοληπτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΚΤ και τον SSM.

Την ίδια στιγμή πιέσεις ασκεί η κυβέρνηση στις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και εξορθολογισμό των τραπεζικών προμηθειών, βάζοντας παράλληλα βέτο στη διάθεση μπόνους στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

Τις παραπάνω θέσεις της κυβέρνησης γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης των δανειοληπτών που συζητήθηκε στη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών, η επιδότηση εκτιμάται πως θα είναι 12μηνη και θα αφορά το επιπλέον ποσό που προκύπτει από τα αυξημένα επιτόκια.

Το ελληνικό σχέδιο αναμένεται να σταλεί άμεσα στη Φρανκφούρτη ώστε να λάβει την έγκριση των εποπτών και την διαβεβαίωση πως δεν δεν προσκρούει στους εποπτικούς κανόνες και δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πρέπει να λύσει, δηλαδή την αποτροπή ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, το οποίο στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται. Οι συναντήσεις επί του θέματος μόλις υπάρξουν τα πρώτα από τη Φρανκφούρτη θα συνεχιστούν.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το ΥΠΟΙΚ έχει προχωρήσει σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, με σκοπό είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρονται και τα εξής: Ως απόρροια αυτής της συστηματικής, κοινής προσπάθειας, μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει:

1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών.

Η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηρίζει ουσιαστικά αυτά τα εισοδήματα.

Ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή, νέα συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Τέλος, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Related posts

Ο σεισμός θα βάλει τέλος στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο;

Χρηματιστήριο: Έδειξε αντοχές με τράπεζες, MIG και Aegean

Τουρκία: Φόβοι ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα