Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

από Philippos

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η πτώση, σε συνδυασμό με την μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, οδηγεί την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο 75 μονάδων βάσης.

«Σε περίπτωση που οι προοπτικές υποδηλώνουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης ζήτησης, η Επιτροπή θα ανταποκριθεί σθεναρά, όπως είναι απαραίτητο», δήλωσε η BoE, χρησιμοποιώντας παρόμοια μορφή λέξεων με τους προηγούμενους μήνες για τις πολιτικές της προθέσεις.

Η κίνηση της BoE ακολουθεί την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά την COVID και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα