Τουρκία: Περισσότερες από 100 συλλήψεις εργολάβων για να εκτονωθεί η κοινή γνώμη

από fimotro

Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των κατασκευαστών και των υπευθύνων για την κατάρρευση κτιρίων

Με την οργή να ξεχειλίζει στην Τουρκία για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και για τις κακές κατασκευές, όπως αναφέρουν οι επικριτές, η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει εργολάβους οικοδομών σε όλη τη χώρα, τους οποίους κατηγορεί για ορισμένες από τις καταρρεύσεις που συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το Σάββατο, καθώς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε αξιωματούχους σε αυτές τις επαρχίες να δημιουργήσουν «μονάδες διερεύνησης εγκλημάτων σεισμού». Τους ζήτησε επίσης να διορίσουν εισαγγελείς για να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των «κατασκευαστών και των υπευθύνων» για την κατάρρευση κτιρίων που δεν ανταποκρίνονταν στους υφιστάμενους κανονισμούς, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από την αντίστοιχη καταστροφή του 1999.

Σύμφωνα με τους New York Times, σε σεισμόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τους διεφθαρμένους εργολάβους, όπως είπαν, που αποζητούσαν περισσότερα κέρδη, και για τις «αμνηστίες» που χορηγούσε η κυβέρνηση σε κατασκευαστές που έχτιζαν συγκροτήματα διαμερισμάτων που δεν ανταποκρίνονταν στους νέους κανονισμούς.

Στη γειτονιά Σαράικιντ της Αντάκια, οι κάτοικοι επεσήμαναν την κακή ποιότητα κατασκευής σε ένα νεόκτιστο πολυτελές κτίριο 14 ορόφων, με περίπου 90 διαμερίσματα, που είχε καταρρεύσει. «Το σκυρόδεμα είναι σαν άμμος», είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, στεκόμενος κοντά στο κτίριο καθώς παρακολουθούσε τους διασώστες να εργάζονται. «Χτίστηκε πολύ γρήγορα».

Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν το Σάββατο ήταν ο Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, ο κατασκευαστής ενός συγκροτήματος που κατέρρευσε στη πληγείσα πόλη Γκαζιαντέπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβίαση του νόμου περί δημόσιας κατασκευής, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εισαγγελία του Γκαζιαντέπ δήλωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης έπειτα από επιθεώρηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τα ερείπια του συγκροτήματος που είχε κατασκευάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα