26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Το χάος στη Μόρια σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

από fimotro

Συνεδριάζει το πρωί υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Στις 10:30 συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η ένταξη του αντικαπνιστικού νόμου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και η σύσταση δυο διϋπουργικών επιτροπών, μια για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και μία για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στο υπουργικό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το ν/σ που θα προταθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα εκσυγχρονίζει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και θα προβλέπει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και των υφιστάμενων δομών.

Παράλληλα, θα υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με στενότερη συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού – Λιμενικού και Frontex. Στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στην ηπειρωτική χώρα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει εξαγγείλει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες, με ισοκατανομή των προσφυγών. Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με προσωπικό και μέσα, και έχει ζητηθεί η περαιτέρω συνδρομή της Frontex.

Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες και δράσεις δρομολογούνται και από την Ευρώπη. Ειδικότερα, εντός των ημερών, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα επισκεφθούν διαδοχικά την Άγκυρα και την Αθήνα. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί αφενός η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και οι πιέσεις προς την Τουρκία να εφαρμόσει σωστά τη συμφωνία με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, από τις ΗΠΑ έστειλε τα μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα οποία αποτυπώνουν το σύνθετο του προβλήματος:

· Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων προσφύγων και μεταναστών.

· Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία με την Ε.Ε.

· Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αλλά και να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες.

· Καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι άμεσοι σχεδιασμοί για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια για τη μεταφορά τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων από τις δομές φιλοξενίας των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η πίεση και μετά την τραγωδία στη Μόρια είναι ασφυκτική την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί βάζουν στο στόχαστρο του τη χώρας μας κατηγορώντας την για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα