26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

TIME: Aνησυχητική για τη Δημοκρατία η αλλαγή του ονόματος

από fimotro

Εκτενές δημοσίευμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνει το περιοδικό TIME στη διαδικτυακή έκδοσή του, με τίτλο «Η Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος “Μακεδονία” είναι θρίαμβος για την ΕΕ, αλλά ανησυχητική για τη Δημοκρατία»

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρεται στη Συμφωνία που υπογράφτηκε στη γραφική περιοχή των Πρεσπών. «Ελλάδα και “¨Μακεδονία” έδειχναν να βάζουν στην άκρη δεκαετίες εχθρότητας, καθώς οι ηγέτες από τις δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία μετονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας», αναφέρει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ μετά από έξι μήνες προσπαθειών για τη διασφάλιση της έγκρισης από τα δύο κοινοβούλια, οι όροι της συμφωνίας σχεδόν πληρούνται.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης εμπιστοσύνης που κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η διαφωνία οδήγησε την Αθήνα να μπλοκάρει επανειλημμένα τις προσπάθειες της γείτονος να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μια πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους ηγέτες που θέλουν να δυναμώσουν αυτές τις συμμαχίες στο πρόσωπο της ρωσικής επιθετικότητας», σημειώνει ο Συντάκτης.

Η διαμάχη αγγίζει συναισθηματικά ζητήματα ιστορίας

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, ακόμη κι αν η διαμάχη αφορά σε νομικά ζητήματα για το επίσημο όνομα της χώρας «αγγίζει συναισθηματικά θέματα ιστορίας και ταυτότητας και στις δύο χώρες. Για τους πολίτες της χώρας που σύντομα θα λέγεται “Βόρεια Μακεδονία”, ο όρος “Μακεδονία” είναι σημάδι της διακριτής τους εθνικής ταυτότητας στα Βαλκάνια. Από την άλλη πλευρά, για τους Έλληνες, η Μακεδονία είναι συνδεδεμένη με σημαντικές περιόδους και προσωπικότητες στην ιστορική αφήγηση, που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια».

Ως εκ τούτου, οι δύο χώρες ήταν αδύνατον να συμφιλιωθούν στην κατανόηση και χρήση του όρου «Μακεδονία», μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι. Και ακόμη, οι ηγέτες των δύο χωρών έπρεπε να αντισταθούν σε βαθιά εδραιωμένες εθνικιστικές τάσεις.

«Γεωπολιτική νίκη για την ΕΕ»

Η ΕΕ υποστήριξε τη συμφωνία σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης, υπογραφής και επικύρωσης. Για την ΕΕ, οι Πρέσπες αντιπροσωπεύουν όλα όσα είναι καλά για την πολυμέρεια και τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες σε μια περίοδο που οι αξίες αυτές δέχονται επίθεση από τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό στην Ευρώπη και από τον Τραμπ και τη Ρωσία πιο μακριά. Η συμφωνία παύει ένα εμπόδιο για τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιό της για τη μετατροπή αυτής της περιοχής με τη συμμετοχή της στη θεσμική και έννομη τάξη της. Η Συμφωνία των Πρεσπών για την ΕΕ «είναι γεωπολιτική νίκη και δικαίωση του οράματός της για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η διεθνής πολιτική».

Η ΕΕ αγνόησε προβληματικά σημεία 

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος σημειώνει πάντως ότι υπάρχουν τρία προβλήματα με αυτήν την προσέγγιση, καθώς η ΕΕ επέλεξε να αγνοήσει προβληματικά σημεία στη διαδικασία επικύρωσης, αμφισβητώντας τους συνταγματικούς κανόνες και τις αρχές του κράτους δικαίου τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. «Επειδή τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Ζόραν Ζάεφ έχουν οριακές πλειοψηφίες στα κοινοβούλιά τους, η προώθηση της συμφωνίας και στις δύο χώρες χρειάστηκε πολιτικές διαπραγματεύσεις που έχουν φτάσει στα όρια της νομιμότητας», υποστηρίζει.

Στα Σκόπια, ο Ζάεφ χρησιμοποίησε απειλές για δικαστικές διώξεις και έναν αμφιλεγόμενο νόμο για αμνησία προκειμένου να πείσει τους βουλευτές και να λάβει την αυξημένη πλειοψηφία, ενώ οι βουλευτές δέχονταν έντονη πίεση και από όσους συμφωνούν και από όσους διαφωνούν με τις Πρέσπες, ενώ υπήρξαν κατηγορίες για απειλές σωματικής βίας και απόπειρες δωροδοκίας.

Στην Αθήνα η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Η κυβέρνηση Τσίπρα επιβίωσε στην ψήφο εμπιστοσύνης αλλά η πλειοψηφία στηρίζεται σε αντιπάλους της συμφωνίας, που παρέμειναν με την υπόσχεση των κυβερνητικών θέσεων. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσίπρας αναμένει να περάσει τη συμφωνία απομυζώντας βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως ανταμείβοντας τους βουλευτές με μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματός του στις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα