Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ

από fimotro

Το lockdown μάς έκοψε την έξοδο και το κρασί έγινε συντροφιά στο σπίτι και ξεκούραση από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο είναι ωφέλιμη, αλλά ποιες είναι ακριβώς οι ευεργετικές ιδιότητές της; Έχει αρνητικές επιπτώσεις; Διαβάστε παρακάτω τι συμβαίνει στην υγεία σας εάν πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (όχι περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα) έχει στην πραγματικότητα κάποια καρδιαγγειακά οφέλη. Μια μελέτη που έγινε από το Canadian Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί έχουν πολλά οφέλη για τη ροή του αίματος και την υγεία της καρδιάς. Οι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων μας, βοηθώντας στην πρόληψη θρόμβων αίματος και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το κόκκινο κρασί αυξάνει επίσης τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών (HDL)- γνωστά ως «καλή χοληστερόλη». Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα υψηλότερα επίπεδα HDL συσχετίζονται συχνά με μεγαλύτερη πιθανότητα προστασίας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου

Γνωστό ως ο «δεύτερος εγκέφαλος», το έντερο μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της πέψης, των οργάνων σας, ακόμη και της ψυχικής σας υγείας. Στην πραγματικότητα, το μικροβιοτικό του εντέρου θεωρείται ως «ένας σημαντικός συνεργάτης των ανθρώπινων κυττάρων, που αλληλεπιδρά με όλα σχεδόν τα ανθρώπινα κύτταρα». Μια μελέτη που έγινε από το American Gastroenterology Journal αποκάλυψε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού που γίνεται με μέτρο ωφελεί συνολικά το έντερό σας. Όπως είπαμε και νωρίτερα, το κόκκινο κρασί περιέχει πολλές πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Και τα αντιμικροβιακά είναι παράγοντες που βοηθούν στην εξισορρόπηση του φυσικού μικροβιώματος του εντέρου.

Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας

Ίσως να κοιμηθείτε πιο γρήγορα αν πιείτε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ, όμως το αλκοόλ είναι γνωστό ότι μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κιρκαδικό ρυθμό- το φυσικό ρολόι του σώματός μας- ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Μια μελέτη που έγινε για τον ύπνο και το αλκοόλ από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι όταν πίνουμε ακόμη και μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ, τα σώματά μας περνούν από ένα «φαινόμενο ανάκαμψης». Αυτό είναι ουσιαστικά ο τρόπος που το σώμα μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στο αλκοόλ κατά το πρώτο μισάωρο του ύπνου μας. Το αλκοόλ χρειάζεται περίπου 4-5 ώρες για να αποβληθεί από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι η διαταραχή του ύπνου που ίσως αντιμετωπίζετε κατά το δεύτερο μισό της νύχτας έχει να κάνει με το αλκοόλ που βγαίνει από το σώμα σας.

Τελικά μπορούμε να συνεχίσουμε να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί καθημερινά;

Η απλή απάντηση είναι ναι! Η όχι και τόσο απλή απάντηση είναι ότι εξαρτάται από εσάς. Οι έρευνες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι μικρές έως μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού (ένα ποτήρι το βράδυ) έχουν ως επί το πλείστον ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέξετε στην κοντινότερη κάβα και να ξεκινήσετε να πίνετε κρασί καθημερινά εάν δεν πίνετε ήδη. Το να τρώτε υγιεινά και να παραμένετε δραστήριοι είναι πάντα χρήσιμο, αλλά εάν σας αρέσει να απολαμβάνετε και ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Το μέτρο είναι το κλειδί!

Πηγή: eatthis.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα