Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου

από Philippos

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελενσκι κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί «βόμβες φωσφόρου» στην Ουκρανία.
Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.

Ο Ολιβιέ Λεπικ, συνεργάτης ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, δήλωσε στο LCI ότι “η βόμβα φωσφόρου είναι μια εμπρηστική βόμβα. Ο κύριος στόχος των βομβών φωσφόρου είναι να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς.

Ο λευκός φώσφορος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους όλα αυτά τα χρόνια. Τους πρώτους επτά μήνες του 2018, αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία 30 φορές από τη συριακή-ρωσική στρατιωτική συμμαχία, σύμφωνα με την Human Rigts Watch .

Πριν από αυτό, η οργάνωση ισχυρίζεται ότι βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν 90 φορές μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα