Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την προαιρετική τέταρτη δόση

από fimotro

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμού

Η Επιτροπή Εμβολιασμού δίνει το πράσινο φως για να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι θέλουν από 30 έως 60 ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Στο ίδιο πλαίσιο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή προχώρησε στην ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60.

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Απριλίου δεύτερη αναμνηστική δόση χορηγείται σε όλα τα άτομα κάτω των 60 ετών. Για όσους νόσησαν με Covid-19 μετά την τρίτη δόση, η Επιτροπή Εμβολιασμών δε συστήνει τη χορήγηση της 4ης δόσης. Ωστόσο, ακόμη και αυτό ενδέχεται να αλλάξει λόγω της “φθοράς” της ανοσίας. Είναι πιθανό να συσταθεί η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης και στους άνω των 60 ετών για τους οποίους παρέρχεται τρίμηνο μετά τη νόσηση».

Κορονοϊός: Τι οδήγησε στο άνοιγμα της τέταρτης δόσης

Η πανδημία “καλπάζει” εν μέσω καλοκαιριού και ο ιός αλλάζει για ακόμη μια φορά τα δεδομένα και φέρνει νωρίτερα αποφάσεις. Ενδεικτικό της τεράστιας διασποράς στην επικράτεια είναι ο δείκτης αναπαραγωγής Rt ο οποίος σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ διαμορφώθηκε χθες στο 1.32. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική της μετάδοσης.

Η επίπτωση των υποπαραλλαγών Ομικρον 4 και Ομικρον 5 στη νόσηση και την ανάγκη για νοσηλεία μένει να φανεί στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες, σύμφωνα με όσα έγραψε ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ότι η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. “Επίσης γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας”, ανέφερε ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα