Τι αλλάζει από Δευτέρα με τα self-test

από fimotro

Νέες αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη θα υπάρξουν  από τη Δευτέρα 17 Μαϊου. Από το πρωί ανοίγουν και πάλι οι νηπιακοί και βρεφικοί σταθμοί με χιλιάδες βρέφη και νήπια επιστρέφουν χωρίς να είναι αναγκαίο να κάνουν self test ή να φορούν μάσκες αλλά με αυστηροποιημένο πρωτόκολλο. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δύο φορές την εβδομάδα οι βρεφονηπιαγωγοί θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test και θα φορούν μάσκα στους χώρους εργασίας τους.

Για το θέμα αυτό μίλησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στο Open και ανέφερε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν αλλά με πιο αυστηρό πλέον το πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς την προηγούμενη φορά τα μέτρα ήταν προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά. Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πως «Το συζητήσαμε αρκετά με τους λοιμωξιολόγους. Τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητη ηλικία για να κάνουν τα ίδια self test και να φορούν μάσκες».

Με ένα self test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Με ένα self test την εβδομάδα θα πηγαίνουν στο σχολείο από αύριο Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης ανάλογα με τις αποφάσεις των τμημάτων και των σχολών, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

Συγκεκριμένα μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο θα υποβάλλονται σε self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό στα σχολεία όλης της χώρας από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου.

Ποιες είναι οι διαδικασίες με την σχολική κάρτα

Υπενθυμίζεται πως αν το τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self test είναι θετικό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα