Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές των Ελληνικών τραπεζών

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Σε «θετικές» από «σταθερές» προηγουμένως αλλάζει τις προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Moody’s, ενώ ο οίκος προχώρησε σε ανάλογη κίνηση και για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο ευρύτερων αναδιαρθρώσεων, ο οίκος αξιολόγησης αναθεωρεί σε «σταθερές» από «αρνητικές» τις προοπτικές των τραπεζικών συστημάτων πέντε ακόμα ευρωπαϊκών χωρών (Φινλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σλοβακία).

Η κίνηση αντανακλά τις ισχυρότερες οικονομικές συνθήκες καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας, εξηγεί η Moody’s. «Εκτιμούμε ότι η όποια επιδείνωση στο ενεργητικό των τραπεζών θα είναι μέτρια και ότι τα κέρδη τους θα αυξηθούν καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει μετά τη βαθιά ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Louise Lundberg της Moody’s. «Παρά τα κάποια πιο θετικά σημάδια, οι επιχειρηματικές συνθήκες θα παραμείνουν «πρόκληση» καθώς οι κυβερνήσεις σταδιακά θα αποσύρουν τη στήριξη και οι οικονομίες στην Ευρώπη θα ανακάμπτουν με διαφορετικές ταχύτητες».

Υπενθυμίζεται ότι οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα αντανακλούν τις εκτιμήσεις του οίκου για τις δομικές πιστωτικές συνθήκες που επηρεάζουν το αξιόχρεο τους επόμενους 12-18 μήνες.

Οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν κυρίως την προσδοκία της Moody’s για περαιτέρω βελτίωση στη μείωση των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, καθώς και τη σταδιακή ενίσχυση των βασικών κερδών του κλάδου, που εκκινεί από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Moody’s διατήρησε σταθερές τις προοπτικές για τις τράπεζες σε Αυστρία, Τσεχία, Ιρλανδία και Πολωνία.
Για όλα τα τραπεζικά συστήματα, ο βασικός κίνδυνος είναι η δυνητικά άνιση ανάκαμψη σε περίπτωση νέων lockdown αλλά και η αύξηση των προβληματικών δανείων που θα απαιτήσουν τη λήψη περαιτέρω μεγάλων προβλέψεων, καθώς η κυβερνητική στήριξη θα περιορίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα