Θετική εξέλιξη η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Θα πουληθεί το 90% έναντι 385 +90 εκατ. ευρώ

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έστω και με ενστάσεις αλλά και με διάφορα σενάρια από την Barclays και την Deloitte…το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που συνεδριάζει στις 26 Μαρτίου θα εισηγηθεί την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Σύμφωνα με το bankingnews, η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα συγκληθεί στις 16 Απριλίου 2021 και με την συμμετοχή του ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% και άλλων μετόχων θα ψηφιστεί η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι εδώ και πολλές εβδομάδες το bankingnews έχει αναφέρει ότι υπάρχει deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.

Το τίμημα και οι όροι

Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά, η Εθνική τράπεζα από το 2015 είχε υποχρέωση προς την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πουλήσει ορισμένα βασικά της assets, απόρροια της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας η οποία έλαβε κρατική βοήθεια.
Μέσα σε αυτά ήταν η πώληση της Finansbank στην Τουρκία, η θυγατρική στην Βουλγαρία και η Εθνική Ασφαλιστική.
Το ελάχιστο ποσοστό πώλησης ήταν αρχικά 75%…
Επειδή όμως η Εθνική καθυστερούσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ παράταση και ως αντιστάθμισμα της παράτασης αυτής ήταν η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού πώλησης στο 80%.
Πλέον η Εθνική Τράπεζα θα εγκρίνει την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC το οποίο εξελίσσεται στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα με 900 εκατ ευρώ επενδύσεις, αγοράζοντας ιδιωτικές κλινικές όπως Υγεία και Metropolitan και βεβαίως εσχάτως την Vivartia.
H αγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC ολοκληρώνει ένα πλήγμα δραστηριοτήτων αν και θα συνεχιστούν οι επενδύσεις ειδικά στην ενέργεια αλλά και στον τουρισμό.

Για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής το CVC προσφέρει τίμημα 385 εκατ καθώς και 80-90 εκατ προκαταβολικές προμήθειες δηλαδή συνολικό τίμημα έως 475 εκατ ευρώ.
Από τα 385 εκατ. τα 120 εκατ είναι δάνειο που πήρε το CVC από την Eurobank και τα υπόλοιπα 265 + 80-90 εκατ οι προκαταβολικές προμήθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα