26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Θετικές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία βλέπει και η Moody’s

από fimotro

Θετική είναι η εκτίμηση της Moody’s σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, στη νέα της έκθεση στην οποία εξετάζει ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της δυναμικής του δημόσιου χρέους και τους διαφοροποιητικούς παράγοντες μεταξύ την ικανότητα των κρατών να ανασυγκροτήσουν τα αποθέματα ασφαλείας.

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι τα επίπεδα χρέους μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά τη σημαντική αύξηση που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού.

Ειδικά για την Ελλάδα, εκτιμά ότι η επιστροφή σε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα θα μειώσει σημαντικά το βάρος του χρέους, αν και ακόμη και μετά την ομαλοποίηση, το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας (αλλά και της Κύπρου και της Πορτογαλίας) θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Η χώρας μας, ωστόσο, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κίνδυνο. Η Ελλάδα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα 9, βρίσκεται στην πιο θετική θέση αφού εμφανίζει το υψηλότερο θετικό χάσμα (πράσινες τελείες). Οι πράσινες τελείες υποδηλώνουν ότι η επιβάρυνση του χρέους θα μειωθεί. Όσο πιο αρνητικό είναι το πρωτογενές ισοζύγιο σταθεροποίησης του χρέους, τόσο μικρότερη είναι η πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση του χρέους επιβάρυνσης, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν ίδιοι.

Για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία ή την Ελβετία, η επιστροφή σε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα μειώνει σημαντικά το βάρος του χρέους τους, αν και στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας θα παραμείνουν υψηλά τα επίπεδα χρέους συγκρινόμενα με άλλες χώρες.

Αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές, η Moody’s εκτιμά ότι τάσεις του χρέους είναι πιθανό να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών. Υποθέτοντας μια επιστροφή στην ανάπτυξη παρόμοια με τους προ της πανδημίας ρυθμούς, σταθερή δημοσιονομική εξυγίανση και μια σταδιακή αλλά ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, ορισμένα κράτη θα δουν το σοκ του χρέους που προκλήθηκε από την πανδημία να εξαλείφεται σε γενικές γραμμές μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, μια σειρά από χώρες όπως η Βραζιλία (Ba2 σταθερό), η Κόστα Ρίκα (B2 αρνητικό), η Ινδία (Baa3 αρνητικό), η Ναμίμπια (Ba3 αρνητικό) και η Νότια Αφρική (Ba2 αρνητικό) μεταξύ άλλων θα δουν το χρέος να συνεχίζει να αυξάνεται. Δεδομένου ότι εισήλθαν στην κρίση με ήδη αυξημένο φορτίο χρέους, οι πιστωτικές πιέσεις θα μπορούσαν να ενταθούν, εκτός εάν επιτύχουν ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι αναμένει ο οίκος επί του παρόντος ή / και υψηλότερη ανάπτυξη σε σταθερή βάση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα