26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Θεοδωρίδου: Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν

από fimotro

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, από το υπουργείο Υγείας.

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Εχουν περάσει πάνω από δέκα μήνες που μας απασχολούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Τα εμβόλια mRNA παρουσιάστηκαν με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους. Από τη συνέντευξή τους, ξεχωρίζω την τοποθέτηση πως, μετά την πανδημία, θα είναι πολλοί περισσότεροι οι άνθρωποι που θα είναι ευγνώμονες στην επιστήμη και θα καταλαβαίνουν την τεράστια σημασία της.

»Τα εμβόλια είχαν μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους. Βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις ως προς τη συντήρησή τους. Περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, τα οποία το σταθεροποιούν. Η μέχρι τώρα εμπειρία αναδεικνύει ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στον έλεγχο της πανδημίας, δεν περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέχισε, λέγοντας:

«Πολλά είναι τα ερωτήματα για τον εμβολιασμό ατόμων που νόσησαν από κορωνοϊό. Θα αναφερθούμε σε αυτό το θέμα και σήμερα. Η σύσταση που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι η χορήγηση μετά από νόσηση μιας δόσης. Εχει ενδιαφέρον αυτή η υβριδική ανοσία, που αποκτά ένα άτομο όταν νοσεί και συνέχεια εμβολιάζεται.

Η ανοσία αυτή φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι η φυσική νόσηση. Ισως διότι αναπτύσσεται ένα ευρύτερο χάσμα αντισωμάτων που αντιμετωπίζει και μεταλλάξεις και άλλου είδους κορωνοϊούς. Στηρίζεται κυρίως στη λειτουργία των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, από μελέτη χιλιάδων ατόμων στο Κεντάκι των ΗΠΑ, άνθρωποι που νόσησαν και δεν προχώρησαν στη συνέχεια στον εμβολιασμό τους, είχαν κατά 2,34 φορές κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες».

«Εχει τονιστεί ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης προσφέρει αυξημένη προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Ηταν η σύσταση που δόθηκε από την Επιτροπή και στη χώρα μας», σημείωσε στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου.

Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε: «Θα αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δόθηκε απάντηση στο πώς ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους. Είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά και ότι αποτελούν ένα “ρεζερβουάρ” που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων.

Επομένως, επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά που μπορούν -και οι ενήλικες- πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Επίσης, εμβολιασμός παιδιών, ευάλωτων και ενηλίκων για τον ιό της γρίπης. Είναι δύο εμβολιασμοί που σε σημαντικό βαθμό θα βοηθήσουν την ενότητα της κοινωνίας και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας».

Θεμιστοκλέους: Δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης

Δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και φορείς για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Πρόκειται για μια “εξωστρεφή επιχείρηση” είπε ο κ. Θεμιστοκλέους “και ελπίζουμε αυτό να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα”.

Ειδικότερα, κινητά συνεργεία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 11.000, εμβολιασμοί. Επίσης, σε καθημερινή βάση επιχειρούν περισσότερες από 300 και πλέον κινητές μονάδες στα σπίτια πολιτών, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί δράσεις για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ευάλωτων ομάδων (Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτόμενων) κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και τελευταία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 40 κινητά συνεργεία σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.600.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6. 540.000 πολίτες, δηλαδή το 62,2% του γενικού πληθυσμού (71,8% του ενήλικου πληθυσμού). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, δηλαδή το 60% του γενικού πληθυσμού και 69,4% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64,2% του γενικού πληθυσμού και 73,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες και άλλοι 40.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 13.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 11.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.

Θεοδωρίδου: Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα