Τα σενάρια για τις μετακινήσεις το Πάσχα

από fimotro

Εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης και των ειδικών

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε καθώς αναμένεται από τους ειδικούς να πάρουν αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα και αναμένεται αυτές να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση πιθανότατα τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Κόρινθο, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Οι ειδικοί, παρότι βλέπουν σχετική σταθεροποίηση σε αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας, διαπιστώνουν ότι δεν καταγράφεται σημαντική υποχώρηση, αλλά τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν σταθερά υψηλά βάζοντας μπλόκο στα σχέδια για το Πάσχα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η «ασφυξία» στα νοσοκομεία, τα οποία είναι σε οριακό σημείο, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στα περιφερειακά, οπότε μια μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους, εάν αυξηθεί η διασπορά λόγω των κοινωνικών επαφών το Πάσχα, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ετσι, παρά την εικόνα μικρής βελτίωσης την τελευταία εβδομάδα -με εξαιρέσεις για ορισμένες ημέρες και περιοχές- σε δύο εβδομάδες δεν αναμένεται καμία θεαματική μείωση στα καθημερινά νούμερα. «Δεν θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση έως το Πάσχα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Αντίθετα, όσον αφορά στις μολύνσεις που ανακοινώνονται καθημερινά, θα είναι και περισσότερες, λόγω των self tests που επεκτείνονται σε επιπλέον ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα αρχίσει να φαίνεται αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο. «Οσο πιο απότομα μειώνεται το ιικό φορτίο τόσο πιο απότομα θα μειώνεται το βάρος και στα νοσηλευτικά ιδρύματα», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι ΜΕΘ θέλουν τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες για να φανεί μείωση στους νοσηλευομένους. Εάν η αποκλιμάκωση στα κρούσματα δεν προχωρήσει με ταχύ ρυθμό, τότε είναι ευνόητο ότι η επιβάρυνση στα νοσοκομεία θα είναι συνεχόμενη.

Το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη συνεδρίαση της Παρασκευής είπαν «όχι» σε περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, δηλαδή τα εμπορικά κέντρα και τα ινστιτούτα αισθητικής, δείχνει εμφατικά την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι θέλουν να δοθεί λίγος χρόνος για να αποτιμηθεί η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των λυκείων και να φανούν τα αποτελέσματα από τα οικιακά τεστ, τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να εφαρμόζονται σε εργαζομένους του λιανεμπορίου και άλλων κρίσιμων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέτρο, που στοχεύει να δίνει μια καλύτερη εικόνα της πραγματικής διασποράς του πανδημικού ιού και να «πιάνει» ασυμπτωματικούς, ώστε να απομονώνονται πριν δημιουργήσουν εστίες μετάδοσης.

Υπενθυμίζεται το «κακό» σενάριο, που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες σε ομιλία του ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με το οποίο εάν ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) ανέβει στο 1,1, τότε τον Μάιο οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 1.000.

Η ανατροπή της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης προς το χειρότερο σενάριο δεν είναι δύσκολη κατά τους ειδικούς. Γι’ αυτό και εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα.

«Οδηγός» των αποφάσεων από την αρχή της πανδημίας είναι το ΕΣΥ και η διαφύλαξη της ομαλής του λειτουργίας, όσο αυτό είναι εφικτό σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης. Οι νέες εισαγωγές συνεχίζουν να ξεπερνούν τις 500 ημερησίως και κάποιες ημέρες ξεπερνούν και τις 600, χωρίς να έχει φανεί σημαντική μείωση των ασθενών, εκτός από τη διαφοροποίηση ανά περιοχές, δηλαδή στην Περιφέρεια Αττικής φαίνεται μια σχετική βελτίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα