Συναγερμός για πιθανή σχέση με το σύνδρομο Καβασάκι

από fimotro

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ και ο προβληματισμός του Τσιόδρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως μελετά πιθανή σχέση του συνδρόμου με τον κορωνοϊό. Καθώς τα περιστατικά παιδιών με το σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο Καβασάκι αυξάνονται παγκοσμίως, οι ειδικοί στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα τους στην πιθανή σύνδεσή του με τον κορωνοϊό.

ΠΟΥ: Μελετούμε πιθανή σύνδεση
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως μελετά πιθανή σχέση του συνδρόμου με τον κορωνοϊό. «Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με την Covid-19. Καλούμε όλους τους κλινικούς γιατρούς ανά τον κόσμο να εργαστούν μαζί με τις εθνικές τους αρχές και τον ΠΟΥ για να είναι σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σύνδρομο στα παιδιά», είπε ο Τύπου στη Γενεύη.

«Είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ και το παγκόσμιο δίκτυό του κλινικών γιατρών ανέπτυξαν έναν προκαταρκτικό ορισμό και έθεσαν στη διάθεση των γιατρών ένα έντυπο αναφοράς για κάθε ύποπτο κρούσμα του Συνδρόμου της Συστηματικής Φλεγμονώδους Απόκρισης (SRIS).

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του νέου κορωνοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση», που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα, εξήγησε ο Ράιαν.

Η τοποθέτηση Τσιόδρα
Αλλά και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετήθηκε για το εν λόγω σύνδρομο. «Έχω μιλήσει μάλιστα και με τους επιστήμονες που συνέγραψαν αυτή την εκτίμηση κινδύνου, οι οποίοι εξακολουθούν βέβαια στα κύρια συμπεράσματα της μελέτης αυτής, η οποία είναι πολύ ενδελεχής, να λένε τα πράγματα που έχουμε πει ήδη για αυτό το σύνδρομο», ανέφερε αρχικά και συμείωσε:

«Πρώτον, ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος από την ίδια τη νόσο COVID στα παιδιά, ξεκινούν με αυτή την παραδοχή. Και το δεύτερο συμπέρασμα, είναι ο χαμηλός κίνδυνος από αυτό το σύνδρομο στα παιδιά, το οποίο εξακολουθούν να το θεωρούν εξαιρετικά σπάνιο».

«Μάλιστα, κάνουν και μια ενδελεχή καταγραφή όλων των περιπτώσεων. Καταγράφουν και τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είναι 85. Μερικοί λένε ότι τώρα θα ξεπεράσουν και τα 100. Βέβαια η επιδημία έχει τεράστια διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και συζητούμε αναλυτικά και σε ποια παιδιά έχει τεκμηριωθεί και σε ποια όχι η παρουσία του ιού. Και μάλιστα το περίεργο σε αυτή τη νόσο, σε αυτό το σύνδρομο, είναι ότι κάποια παιδιά εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχοντας μόνο θετικά αντισώματα για τον ιό, όχι ενεργό νόσο», είπε ο λοιμωξιολόγος για να προσθέσει: «Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είναι κάτι που οφείλεται στη νόσο; Είναι κάτι που οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου;»

«Πάντως αυτό που καταλήγουν είναι, πρώτον, ότι είναι σπάνιο. Δεύτερον, ότι υπάρχει μια επαγρύπνηση αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ιδιαίτερα σε χώρες που τρέχει η επιδημία με μεγάλα νούμερα, να αναγνωριστεί γρήγορα ένα τέτοιο περιστατικό και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία – γιατί υπάρχει θεραπεία – και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή. Επειδή μοιάζει με μια νόσο, είναι πολύ συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, την οποία την ξέρουν οι παιδίατροι πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki, τη συγκρίνουν με αυτή τη νόσο και λένε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαρύ, πιο επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού και για αυτό συνιστούν να υπάρχει επαγρύπνηση» ανέφερε και συνέχισε:

«Παρόλα αυτά, δεν καταλήγουν στο εάν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού. Μια μελέτη από την Ιταλία παράλληλα, δημοσιεύτηκε ή εχθές ή προχθές από το Μπέργκαμο με 10 παιδάκια και λέει ότι είναι πολύ περισσότερη η συχνότητα σε σχέση με τη συχνότητα αντίστοιχων συνδρόμων που έβλεπαν στο παρελθόν. Σίγουρα μια επαγρύπνηση, σίγουρα δεν αλλάζει αυτά που ξέρουμε για τα παιδιά. Η επαγρύπνηση επαφίεται αυτή τη στιγμή στους ειδικούς. Στην Πατρίδα μας δεν έχουμε δει ένα σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι σε ένα παιδάκι».

Πάντως, όπως είπε, είναι «πολύ λίγοι οι θάνατοι σε παιδιά που σχετίζονται με αυτό το σύνδρομο σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι είναι κάτι αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου, ακόμα και σε πληθυσμό που δεν κινδυνεύει πολύ, όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε μια χώρα και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση».

Συναγερμός
Η ασθένεια έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετών χωρών εδώ και δύο εβδομάδες, παρότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται παρά ελάχιστες φορές από τις σοβαρές μορφές της Covid-19.

Μετά έναν πρώτο συναγερμό στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου, παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι, με ένα πεντάχρονο παιδί στη Νέα Υόρκη και έναν 14χρονο έφηβο στο Λονδίνο.

Ένα πρώτο θανατηφόρο κρούσμα έγινε γνωστό την Παρασκευή στη Γαλλία. Ένα εννιάχρονο αγόρι πέθανε στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, στις 8 Μαΐου από εγκεφαλικές βλάβες, έπειτα από καρδιακή προσβολή, δήλωσε ο καθηγητής Φαμπρίς Μισέλ, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λα Τιμόν.

Ορολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι αυτό το παιδί «είχε έρθει σε επαφή» με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε αναπτύξει τα συμπτώματα της Covid-19. Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου είναι υψηλός πυρετός, κοιλιακοί πόνοι και πεπτικές διαταραχές, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα και η γλώσσα που κοκκινίζει, πρήζεται και αποκτά μια όψη που μοιάζει με βατόμουρο. Τα συμπτώματα μοιάζουν στη νόσο Καβασάκι, η οποία προσβάλλει τα παιδιά και προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα