Στοιχεία σοκ: Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με θύματα γυναίκες και παιδιά

από Philippos

Ενδοοικογενειακή βία: Για την ανίχνευση των δραστών της παιδικής κακοποίησης, ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η Ελληνική Αστυνομία έχει 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα με 3.000 καταρτισμένους αστυνομικούς, 5 γραφεία προστασίας ανηλίκων και 73 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρείται στις μέρες μας είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της πανδημίας και του αυξημένου συγχρωτισμού στο σπίτι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι, ως επί το πλείστον, γυναίκες και παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου.

Τα παραπάνω ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, σε γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Παιδική Κακοποίηση: Πρακτικές γνώσεις για την ανίχνευση και τη διαχείρισή της», που διοργάνωσε η 3η ΥΠΕ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ενδοοικογενειακή βία: Θάνος Πλεύρης -«κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε διαδικτυακό χαιρετισμό του, επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με μια σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στο παιδί, εστιάζει αφενός στην έγκαιρη διάγνωση αυτών των παθογενειών, αφετέρου στη στήριξη της ψυχικής υγείας του παιδιού που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά.

«Όταν αναφερόμαστε στο κομμάτι της παιδικής κακοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε δύο διαφορετικές διαδικασίες», εξήγησε ο υπουργός Υγείας: «Είναι η κακοποιητική συμπεριφορά που μπορεί να υφίσταται ένα παιδί μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον ή από οικεία πρόσωπα. Αλλά έχει αυξηθεί και η κακοποιητική συμπεριφορά μέσα στους ίδιους τους χώρους των παιδιών και των ενηλίκων, οπότε αυτομάτως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχουν δράσεις οριζόντιες ανά υπουργεία».

 

Ενδοοικογενειακή βία: Το σχέδιο δράσης
Και προσέθεσε ότι ήδη έχει κατατεθεί και έχει συζητηθεί και στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία του παιδιού, βάσει του οποίου, όπως είπε, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αναπτύξει όλες αυτές τις δράσεις στο 100% .

Τέλος, σημείωσε πως «όταν μιλάμε για προστασία των παιδιών, ουσιαστικά μιλάμε και για προστασία του μέλλοντος της πατρίδας μας».

Οι ελληνικές υπηρεσίες για την παιδική κακοποίηση και την ενδοοικογενιακή βία
Για την ανίχνευση των δραστών της παιδικής κακοποίησης, όπως ανέφερε η κ. Ράπτη, η Ελληνική Αστυνομία έχει 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα με 3.000 καταρτισμένους αστυνομικούς, 5 γραφεία προστασίας ανηλίκων και 73 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενιακής βίας.

Η υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι ως προς την αντιμετώπιση των δραστών έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση, τονίζοντας ότι για την ανθρωποκτονία προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ οι ποινές έχουν γίνει βαρύτερες και για τις διάφορες μορφές σωματικής βλάβης.

 

Ενδοοικογενειακή βία: Η υποστήριξη των θυμάτων
Προσέθεσε επίσης ότι στον τομέα της υποστήριξης των θυμάτων λειτουργούν η 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 – έχει δεχτεί έως σήμερα περισσότερες από 550.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά – και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900, που παρέχει βοήθεια και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας.

«Αναπτύσσουμε ειδικές δομές σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ‘Το Σπίτι του Παιδιού’ για την άντληση καταθέσεων από ανήλικους με λιγότερο ψυχολογικό στρες. Παρέχουμε ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο για την εξέταση των παιδιών μέσα από το παιχνίδι.

»Στο υπουργείο Υγείας έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση 106 νέων δομών ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Ήδη 56 από αυτές έχουν αδειοδοτηθεί και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν. Από αυτές δημιουργούνται δυο Κέντρα Ημέρας, εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας ολιστικά, και δύο Κέντρα για την υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών.

»Παράλληλα δημιουργούνται 11 Κέντρα Ημέρας γενικού τύπου σε όλη τη χώρα – έξι για ενήλικες και πέντε για παιδιά και εφήβους – στη στοχοθεσία των οποίων εντάσσεται και η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», επισήμανε η κ. Ράπτη, αναφέροντας παράλληλα ότι «πέρα από μέτρα και πολιτικές, καθένας από εμάς αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης απέναντι στα παιδιά».

Σε σύντομο χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι η παιδική κακοποίηση υπήρχε πάντα σε κάποιο βαθμό και ότι με την πανδημία είδαμε να πολλαπλασιάζεται.

«Έχουμε πάρα πολλά παιδάκια, ίσως ο εγκλεισμός στο σπίτι, οικονομικά προβλήματα, διάφορα προβλήματα, οδήγησαν σε πολύ πιο βίαιες συμπεριφορές και άρα είδαμε πολύ περισσότερη παιδική κακοποίηση, όπως και γενικά είδαμε περισσότερη κακοποίηση και ψυχιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα σαν αποτέλεσμα της πανδημίας.

»Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε ποια παιδιά είναι αυτά που μπορεί να έχουν τέτοιο πρόβλημα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τα παιδιά και τις οικογένειές τους ή να παρέμβουμε εκεί που χρειάζεται, είτε με βοήθεια, είτε και με μέτρα περιοριστικά», τόνισε η κ Γκάγκα.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς απηύθυναν η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπιδάκη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα