Στο τραπέζι μεγάλη αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed

από fimotro

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο

Μετά τις σχεδόν συντονισμένες αυξήσεις των επιτοκίων από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου –και όχι μόνον από αυτές– καταγράφεται η πρώτη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των σημαντικότερων εμπορευμάτων, όπως του πετρελαίου, των σιτηρών και του χαλκού. Οι κεντρικές τράπεζες, όμως, θα συνεχίσουν τη στροφή τους σε περιοριστική πολιτική, εξίσου και ενδεχομένως πιο επιθετικά από όσο έχουν κινηθεί έως τώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ. Οι προθέσεις τους κατέστησαν σαφείς στο ετήσιο συνέδριο της Federal Reserve, ενώ διαρροές από πηγές της ΕΚΤ φέρουν την τράπεζα της Ευρωζώνης να μην έχει αποκλείσει εντελώς μια επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της JPMorgan Chase, σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5,1% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η αποκλιμάκωση αυτή δεν ισοδυναμεί με επιστροφή στα χαμηλά επίπεδα αυξήσεων των τιμών που επικρατούσαν επί χρόνια πριν από το διπλό σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ενοίκια θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, όπως και το κόστος των υπηρεσιών εντάσεως εργασίας και όλα δείχνουν πως στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους οι Federal Reserve, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας. Ηδη στο συνέδριο στο Τζάκσον Χολ ο Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επιθετικής αύξησης κατά 75 μ.β.

Μιλώντας για λογαριασμό της ΕΚΤ, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ τόνισε πως η τράπεζα «δεν έχει πολλές εναλλακτικές» παρά να εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη κι αν η Ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση, όπως ήδη φαίνεται. Κάλεσε μάλιστα τους συναδέλφους της να «καταστήσουν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν τάχιστα τον πληθωρισμό στον στόχο».

Τα συνήθη «περιστέρια» της ΕΚΤ, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Φίλιπ Λέιν, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματολογία τους μέσα στην εβδομάδα. Τα στοιχεία είναι, ωστόσο, συντριπτικά καθώς εκτιμάται πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει ήδη φτάσει στο 9%, δηλαδή σε επίπεδα υπερ-τετραπλάσια από τον στόχο του 2%.

Ετσι, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση κατά 50 μ.β. που αποφάσισε η τράπεζα τον Ιούλιο, στους κόλπους του Δ.Σ. της αναδύεται μια σημαντική μειονότητα μελών, που ζητούν να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β. Ανάμεσά τους ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτζμαν, ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ και ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, που ορίζουν την αύξηση 50 μ.β. ως την ελάχιστη αναγκαία. Κανείς εξ αυτών των στελεχών δεν έχει δηλώσει, πάντως, πως θα ασκήσει έντονες πιέσεις για μια τόσο μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς όλοι υπογραμμίζουν πως θα σταθούν καθοριστικά τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα έχουν δοθεί έως τη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, κι ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως οι κινήσεις της ΕΚΤ δεν πρόκειται να επηρεάσουν ουσιαστικά το ευρώ, οι επενδυτές αυξάνουν πυρετωδώς τα στοιχήματα στην περαιτέρω πτώση του ενιαίου νομίσματος. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τα στοιχήματα στην περαιτέρω πτώση του ευρώ, το γνωστό σορτάρισμα, έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, καθώς η Ευρωζώνη απειλείται από την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και την προοπτική ενός εξαιρετικά σκληρού χειμώνα, με τις βόρειες χώρες να μένουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως την εβδομάδα που έληξε στις 23 Αυγούστου τα σχετικά συμβόλαια έφτασαν στις 44.100 σημειώνοντας νέα αύξηση από τα 42.800 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν τις επόμενες εβδομάδες από το τι ακριβώς θα συμβεί με τον αγωγό Nord Stream 1, αν θα υπάρξει και πόση παροχή αερίου προς την Ευρώπη και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του. Παρά το εκτεταμένο σορτάρισμα, το ευρώ ανέκαμψε και πάλι χθες στο 1 δολάριο σημειώνοντας άνοδο 0,42%, μολονότι η δέσμευση του προέδρου της Fed πως θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια έχει φέρει το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών έναντι του καλαθιού νομισμάτων.

BLOOMBERG, FINANCIAL TIMES, REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα