Στο €1,3 δισ. θα φτάσει η ΑΜΚ της ΔΕΗ

από fimotro

Θα εκδοθούν 130.000.000 με 150.000.000 νέες μετοχές

Ποσό μεταξύ 1,1 με 1,35 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει από τις αγορές η ΔΕΗ καθώς οριστικοποίηθηκαν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου και προβλέπουν εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 8,50 με 9 ευρώ και έκδοση 130 με 150 εκατομμυρίων νέων μετοχών.

Μετά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου αποστέλλεται απόψε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στόχο να εγκριθεί την Δευτέρα. Έτσι το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου και να κλείσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου. Όπως είναι γνωστό, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία CVC Capital έχει υπογράψει συμφωνία με τη ΔΕΗ με βάση την οποία θα αποκτήσει τουλάχιστον το 10% με συνολική δέσμευση κεφαλαίων που προσεγγίζει τα 395 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιο, που συμμετέχει σήμερα μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, θα περιορίσει τη συμμετοχή του στη ΔΕΗ από 51,123% σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας, δηλαδή γύρω στο 34%%.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας το Υπερταμείο θα διατηρήσει καταστατική μειοψηφία ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα εξασφαλίσει φρέσκα κεφάλαια για να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικού ύψους 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Με τις υφιστάμενες στρατηγικές συνεργασίες, όπως με την γερμανική RWE για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών δύο GW  και νέες συμφωνίες, η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να διαθέτει μέχρι το 2024 εγκατεστημένη ισχύ 7,2 GW στις ΑΠΕ μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Μέχρι το 2026 επιδιώκει να έχει αυξήσει την ισχύ των ΑΠΕ στα 9,1 GW. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα κορυφωθεί το 2023 κυρίως λόγω των ΑΠΕ (αυτή τη χρονιά θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ), ενώ του χρόνου προβλέπονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από ένα δισ. ευρώ σκοπεύει να επενδύσει για την επέκτασή της στις γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι, όπως έχει υποστηρίξει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, η επιχείρηση θα επωφεληθεί από την ταχεία ανάπτυξη κάποιων γειτονικών χωρών και ταυτόχρονα θα διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού.

Στη ΔΕΗ θέλουν να κινηθούν με ταχύτητα στις ΑΠΕ και η επιχείρηση προχωρά στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς που διαθέτει μέσα στον επόμενο χρόνο. Ήδη κατασκευάζει έργα 300 MW και μέσα στο εξάμηνο θα προκηρύξει ένα από τα μεγαλύτερα έργα φωτοβολταϊκών στον κόσμο, ισχύος 500 MW στην περιοχή της Πτολεμαϊδας. Μέσα στο 2022 αναμένεται να προκηρύξει επιπλέον έργα με συνολική ισχύ άνω του ενός GW, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έργα που θα προχωρήσουν από κοινού με την RWE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα