Στην Ελλάδα επέστρεψαν οι ήρωες της ΕΜΑΚ – Πως έδρασαν στην Τουρκία

από fimotro

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην υποδοχή της ομάδας που έσωσε ανθρώπινες ζωές

Στην Ελλάδα επέστρεψαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο των Αδάνων, απ’ όπου επιβιβάστηκαν σε πτήση για το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Οι Ελληνικές ομάδες παρέμειναν για πολύ περισσότερες ώρες από τις 72 που ορίζει το πρωτόκολλο, εξαντλώντας και την τελευταία ελπίδα για να εντοπίσουν ζωή στα χαλάσματα.

Παράλληλα η κατάσταση πλέον μυρίζει μπαρούτι στις περιοχές με τις τεράστιες καταστροφές και τους νεκρούς. Την ίδια ώρα η ομάδα των 27 εθελοντών που βρέθηκε στην πόλη Αντιγιαμάν, συνεχίζει τη δράση της. Οι εθελοντές, ήλεγξαν 8 κτήρια, χωρισμένοι σε δύο ομάδες.

Νωρίτερα μάλιστα, η ομάδα των εθελοντών, πραγματοποίησε εντατική επιχείρηση στην σε χαλάσματα πολυκατοικίας στην Αντιγιαμάν, όπου φέρεται να είχε εντοπιστεί σημάδι ζωής.

Οι Eλληνες διασώστες με το που πάτησαν το πόδι τους στο Χατάι, μετά από μία προβληματική συνεννόηση με την τουρκική πολιτική προστασία και την αδυναμία συντονισμού, αυτονομήθηκαν και έστησαν το δικό τους επιχειρησιακό κέντρο σε ασφαλή χώρο. Ακολούθησαν οι Ολλανδοί, Ελβετοί και Ιταλοί, στο ίδιο σημείο. Τη διοίκηση του επιχειρησιακού κέντρου έρευνας και διάσωσης ανέλαβαν οι Ολλανδοί λόγω αριθμητικής «υπεροχής» και διανεμήθηκαν οι ρόλοι βάσει των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των διασωστικών ομάδων. Οι έμπειροι Eλληνες τοποθετήθηκαν στο επιχειρησιακό πεδίο και Ολλανδοί και Ελβετοί στην οργάνωση ερευνών, αξιολόγηση πληροφοριών και αξιοποίηση μέσων.

Στυλιανίδης: Υποδεχόμαστε τους ήρωές μας

Για μία μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της υποδοχής της αποστολής. Ο υπουργός τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί «τίμησαν τα ελληνικά χρώματα» κι έστειλαν το μήνυμα παντού «ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς». «Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι νιώθουν περηφάνια για όλους τους. Όπως είπε ο υπουργός, τα μέλη της αποστολής, «από το πρώτο βράδυ επιχείρησαν και απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους και την αυτοθυσία τους».

«Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας. Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτήν την δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης συμπληρώνοντας ότι τόσο από ξένους ανταποκριτές, όσο και από τις τουρκικές αρχές και τους σεισμόπληκτους άκουσαν τα καλύτερα λόγια για το έργο της ελληνικής αποστολής. «Όλοι έψαχναν τους Έλληνες διασώστες για να τους πάνε κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και να επιχειρήσουν. Τέτοια αξιοπιστία περιέλαβε αυτό το σώμα. ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα», είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ειδική τελετή για τα μέλη της αποστολής για να εκφράσει, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «το μεγάλο ευχαριστώ της πολιτείας, το μεγάλο ευχαριστώ του ελληνικού λαού προς τους ήρωές μας».

Πλεύρης: Μας έκαναν υπερήφανους

Την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η ομάδα ήταν μία, ήταν από την ΕΜΑΚ, από ΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν κάνει όλους υπερήφανους, μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Εγώ θέλω μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω, μας έκαναν υπερήφανους παντού και απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πάντοτε κερδίζει και τις δύσκολες αυτές στιγμές», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Τα 7 βήματα προς τη διάσωση

Στο πρώτο σημείο ερευνών, σε δύο οικοδομικά συγκροτήματα, επικέντρωσαν τις αρχικές τους έρευνες οι Eλληνες διασώστες. Αρχικά ο πυροσβέστης Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, προέβη σε μία αξιολόγηση του κτιρίου που είχε καταρρεύσει. Εντόπισε τα επικίνδυνα σημεία και βρήκε τα πιο ασφαλή για την κίνηση των συναδέλφων του και αυτά που θα είχαν εύκολη και όσο το πιο δυνατόν ακίνδυνη πρόσβαση.

Ακολούθησε επιφανειακή έρευνα με το «μάτι» και με τους δύο πολύτιμους τετράποδους βοηθούς, ανιχνευτές της ανθρώπινης ζωής και ανάσας. Οι διασώστες χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ηχοεντοπιστικές συσκευές, όπως τα προηγμένα γεώφωνα, σε σημεία που υπήρχαν ενδείξεις εγκλωβισμένων. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να εντοπίζει σε μία ακτίνα 200 τετραγωνικών και στη συνέχεια με ακρίβεια εκατοστού ακόμη και τις απειροελάχιστες δονήσεις που προέρχονται από έμβια ζώντα, κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Eτσι εντόπισαν τους πέντε ανθρώπους που απεγκλώβισαν και κυρίως την Αϊρίν. Με κάμερες-«σκουλήκια», που διαθέτουν μικρόφωνο και μεγάφωνο, έφθασαν κοντά στους εγκλωβισμένους, τους είδαν, τους άκουσαν και κατέγραψαν το περιβάλλον γύρω τους. Eπρεπε να δουν τα υλικά που τους εμπόδιζαν, να βρουν τα σημεία πρόσβασης και τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιούσαν.

Οταν τα στελέχη της ΕΜΑΚ εντόπιζαν τους εγκλωβισμένους, ξεκινούσαν το σταδιακό σκάψιμο και την τοποθέτηση εμβόλων και υποστυλωμάτων για την ασφαλή πρόσβαση και την αποφυγή δικού τους εγκλωβισμού από ενδεχόμενο μετασεισμό, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αϊρίν. Στην πορεία τους προς το θύμα χρησιμοποιούσαν τους υδραυλικούς διαστολείς και κόφτες, για να κόψουν και να απομακρύνουν τα εμπόδια. Εργαλεία τετραπλής ενέργειας καθώς μπορούν να κόβουν, να διαστέλλουν, να έλκουν και να συνθλίβουν.

Ο διαστολέας είναι κατασκευασμένος από ειδικό μέταλλο αντοχής, είναι ταχείας λειτουργίας με υδραυλική πίεση, η οποία αναπτύσσεται μέσω επαναφορτιζόμενου συσσωρευτή και φέρει δύο σιαγόνες για χρήσεις διαστολής και έλξης. Η απόδοση αυτού του χρήσιμου εργαλείου είναι τέτοια ώστε επιτυγχάνει δύναμη διαστολής τουλάχιστον 50kN, δύναμη έλξης τουλάχιστον 58kN και άνοιγμα σιαγόνων τουλάχιστον 700 mm.

Αντίστοιχη χρησιμότητα έχει ο υδραυλικός κόφτης που έχει τη δυνατότητα κοπής των πιο σκληρών υλικών.

Σετ εργαλείων διάσωσης

Οι Eλληνες διασώστες είχαν ένα σετ εργαλείων ανοίγματος θυρών (door opener) και μίνι κόφτη (minicutter), όταν έφθαναν πολύ κοντά στον εγκλωβισμένο, προκειμένου να προβαίνουν σε «χειρουργικές» κοπές και απομακρύνσεις αντικειμένων.

Ο εξοπλισμός περιελάβανε μια σειρά τάκων και σφηνών (chocks and blocks) για την τοποθέτηση υποστυλωμάτων και ρυθμιζόμενων εμβόλων μέσα στα συντρίμμια και τις τσιμεντένιες πλάκες υπό μορφή «σάντουιτς». Στην πορεία και προσέγγιση προς το θύμα, οι διασώστες χρησιμοποίησαν διατρητικά εργαλεία όπως κομπρεσέρ και τρυπάνια. Με αυτόν τον τρόπο απεγκλώβισαν το πόδι της Αϊρίν από το τσιμεντένιο δοκάρι που το είχε πλακώσει.

Τα διασωστικά «μαξιλάρια»-αερόσακοι τοποθετούνται ανάμεσα σε τσιμεντένιες επιφάνειες για την ανύψωσή τους, προκειμένου ο διασώστης να έχει πρόσβαση για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων. Οι αερόσακοι διαθέτουν «υψηλή» πίεση λειτουργίας 8-12 bar και αντοχή σε θερμοκρασίες από -40οC έως +80οC, είναι ενισχυμένοι με αραμιδικές ίνες, ενώ έχουν αντιολισθητικές επιφάνειες. Eχουν ανυψωτική ικανότητα από 2 έως 20 τόνους!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα