Στάχτη και αποκαΐδια η ΕΡΤ, διασωληνωμένη και ακέφαλη, με απαξίωση του προσωπικού της

από fimotro

Και δεκάδες εκατομμύρια σε τσέπες “νταβατζήδων” από τα 800 εκατ. ευρώ που διαχειρίστηκε η διοίκηση

Εάν η κυβέρνηση είχε στόχο τη διάλυση της ΕΡΤ διορίζοντας τη νέα διοίκηση 4 χρόνια πριν στο Ραδιομέγαρο το πέτυχε.

Εάν πάλι είχε στόχο την αναβαθμισή της σε έναν φορέα ευρωπαϊκό πλουραλιστικό και ανταγωνιστικό απέναντι στην ιδιωτική τηλεόραση, ταγμένο στον ελληνικό λαό που την πληρώνει. Απέτυχε…

Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας

Η αποτυχία της αυτή είναι προσβολή για τα πρόσωπα που πέρασαν από την κορυφή της ιεραρχίας του φορέα, όπως:

Οδυσσέας Ελύτης, Πύρρος Σπυρομήλιος (ο μεγάλος έρωτας της Μελίνας Μερκούρη) ο Αναστάσιος Πεπονής. Μετά τη μεταπολίτευση: Δημήτρης Χόρν, Παύλος Μπακογιάννης, Γιάννης Λάμψας, Ροβήρος Μανθούλης, Μάνος Χατζηδάκις, Γιώργος Ρωμαίος, Βασίλης Βασιλικός, Χ. Χαλάτσης και τόσοι άλλοι που άφησαν το αποτύπωμά τους με θετικό πρόσημο.

Τα πρόσωπα που έστειλε η κυβέρνηση να διοικήσουν τη δημόσια τηλεόραση δεν άφηναν πολλά περιθώρια επιτυχίας από λάθος εκτίμηση η εσκεμμένα όπως:

Κωνσταντίνος Ζούλας, δημοσιογράφος πρόεδρος, Γιώργος Γαμπρίτσιος διευθύνων σύμβουλος, αποχώρησε διότι δεν μπορούσε να βλέπει το φαγοπότι και τις σπατάλες σε προγράμματα και παραγωγές.

Δημήτρης Παπαδημητρίου μουσικοσυνθέτης, Ιωάννα Στεφανάκη δικηγόρος και Νικόλαος(Νίνο) Ελματζιόγλου, πρώην τεχνικός, σκηνοθέτης, παραγωγός, επιχειρηματίας-και δεν ξέρω με ποια άλλη ιδιότητα-έφτασε στην ΕΡΤ.

Έχοντας στην πλάτη του μια χρεοκοπημένη εταιρία και πλειστηριασμούς, χρέη σε εργαζόμενους, δεν ξέρω πως θα μπορούσε να γίνει η ΕΡΤ πρότυπος οργανισμός λειτουργίας προς μίμηση και άλλων δημόσιων οργανισμών.

Μετά την αποχώρηση Γαμπρίτσιου τα 4 πρόσωπα που έμειναν στο ΔΣ(και 2 μέλη εργαζομένων χωρίς καμιά επιρροή) έκαναν πάρτι σπαταλώντας τα χρήματα του ελληνικού λαού, αφού το πρόσωπο που μπορούσε να ελέγχει το ΔΣ γνώριζε πολύ καλά τους κανόνες της αγοράς. Συνένοχοι σε αυτές τις σπατάλες και αποφάσεις γενικοί διευθυντές και διευθυντές σε ρόλο κομπάρσου, υπέγραφαν όλες τις αποφάσεις.

Διορίστηκαν από το ΔΣ πρόσωπα ελεγχόμενα για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά που ήθελε η διοίκηση. Μόνιμοι η επισυμβάσει υπάλληλοι της ΕΡΤ που δεν είχαν φανταστεί ποτέ τέτοια αξιώματα διότι δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο, λογιστές δακτυλογράφοι διοικητικοί.

Όλο το πρόγραμμα της ΕΡΤ δόθηκε σε ιδιώτες παραγωγούς και εταιρίες πληρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια.

Χρήματα σε σειρές μυθοπλασίας, πολιτισμού και ενημέρωσης σε εξωτερικές η μεικτές παραγωγές , με την ΕΡΤ και το προσωπικό να απαξιώνεται και να περιθωριοποιείται λειτουργικά και διοικητικά.

Τα στούντιο της ΕΡΤ που κάποτε ήταν όλο ζωή μαζί με τα τεχνικά μέσα και τα εξωτερικά τηλεοπτικά συνεργεία, έγιναν μουσειακό είδος και το έμπειρο προσωπικό να κάνει βόλτες στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου.

Τη λειτουργία της ΕΡΤ και την παραγωγή προγράμματος ανέλαβαν 500 περίπου νέο προσληφθέντες δημοσιογράφοι και διαφόρων άλλων ειδικοτήτων με σύμβαση έργου μέσω ιδιωτικών και μη εταιριών που έπαιρναν τα χρήματα από την ΕΡΤ για να τους πληρώνουν. Όπως ο Γιώργος Κουβαράς και άλλα πρόσωπα που έφυγαν από το Action και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι και άλλες ειδικότητες.

Η ΕΡΤ, δίνει τα χρήματα, σε «μεσάζοντες και ντ…» και όχι ο ίδιος ο φορέας να πληρώνει. Κρύβει κάτι αυτή η συναλλαγή. Η διοίκηση δαπάνησε εκατ. για το εξωμήτριο ΕΡΤ News όπως παλιότερα την ψηφιακή τηλεόραση πιστεύοντας ότι έτσι προάγει ενημέρωση και πολιτισμό σε 24ωρη βάση, αν κλείσει η αλλάξει ροη τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι;

Δημιούργησαν ένα σύστημα ευέλικτο και λειτουργικό για φαγοπότι εύκολα και γρήγορα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν παραγωγοί και εταιρίες με έδρα υπερπόντια νησιά και κάνουν παραγωγές στην ΕΡΤ για να απολαμβάνουν μαύρο χαβιάρι.

Η ΕΡΤ μετά από 4 χρόνια βρίσκεται σε περιδίνηση. Ακέφαλη διοικητικά και υπό διάλυση περιμένοντας να ανέβουν τα νέα πρόσωπα στο Ραδιομέγαρο που θα αναλάβουν το βάρος της εξιχνίασης και να σταματήσουν το φαγοπότι.

Σήμερα διοίκηση στην ΕΡΤ δεν υπάρχει. Μετά και την αποχώρηση του μέλος Δημήτρη Παπαδημητρίου και άλλων μελών που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν αφήνουν πίσω τους μόνο στάχτες και αποκαΐδια. Στο τελευταίο συμβούλιο που έγινε στις 15 Νοεμβρίου, το ΔΣ αχόρταγο πήρε τις τελευταίες αποφάσεις.

Οικονομικά, σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, ανανέωσε εκπομπές, σειρές μυθοπλασίας και συμβάσεις με εργολάβους παραγωγούς και εταιρίες, διάφορα προγράμματα και παραγωγές, τρώγοντας τον προϋπολογισμό του 2024 και έβαλαν χέρι και του 2025. Τι θα πράξει η νέα ηγεσία είναι άγνωστο. Τα 4 χρόνια η διοίκηση της ΕΡΤ θα μπορούσε να έχει κάνει θαύματα και να γράψει τη δική της ιστορία.

Αντ΄αυτού προτίμησε το φαγοπότι κυνηγώντας σε τηλεθέαση την ιδιωτική τηλεόραση κρατώντας την ουρά της. Έκανε τερατώδη οργανογράμματα, τα άλλαξε πολλές φορές, δημιούργησε δεκάδες διευθύνσεις και υπηρεσίες για να βολέψει πρόσωπα και ρουσφέτια, και το κυριότερο. Δεν δημιούργησε μια εταιρία παραγωγής όπως προβλέπεται από το ν.1730, όπως έχουν όλα τα ιδιωτικά κανάλια και τα διεθνή δίκτυα.

Μια τέτοια κίνηση θα εμπόδιζε τη διοίκηση και τους «νταβατζήδες» να αρμέγουν την ΕΡΤ, γι΄αυτό και μέχρι σήμερα δεν τόλμησε καμία διοίκηση να το κάνει. Θα τολμήσει η επόμενη;

Η δημόσια τηλεόραση αυτή τη στιγμή περιμένει τη νέα διοίκηση. Και η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τα λάθη στην επιλογή προσώπων όπως στο παρελθόν. Τα πτυχία που πρέπει να έχουν τα νέα πρόσωπα σε διοικητικές θέσεις του δημοσίου με το νέο νόμο δεν είναι λύση.

Οι ικανότητες η εμπειρία το ταλέντο και η φαντασία είναι εκείνα που χρειάζεται ένας άνθρωπος που εμπνέεται από διοικητικές και ηγετικές ικανότητες. Το πτυχίο βεβαίως βοηθάει να ευρύνει και να εμβαθύνει το ταλέντο του, δεν είναι όμως το «παν». Αυτό είναι μέγα λάθος.

Μια τέτοια κίνηση της κυβέρνησης, με το νόμο Κεραμέως θα έπρεπε πρώτα να ζητάει πτυχίο από υποψήφιους βουλευτές ή υπουργούς να μην συμμετέχουν σε εκλογές χωρίς πτυχίο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες δεν ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου, του γιατρού η του μηχανικού που είναι μια εξειδικευμένη επιστήμη. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Δεν μπορείς να ζητάς πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να διορίσεις κάποιον γενικό διευθυντή στην κρατική ορχήστρα Αθηνών η κρατικού θεάτρου με πτυχίο νομικής και όχι έναν ταλαντούχο και καταξιωμένο μουσικό η καλλιτέχνη. Οι ικανότητες δεν κρίνονται από ένα πτυχίο.

Εάν όπως λέγεται η απομάκρυνση του Δημ. Παπαδημητρίου από το ΔΣ της ΕΡΤ και άλλων προσώπων έγινε διότι δεν διέθεταν πτυχίο πανεπιστημίου είναι μέγα λάθος και αυτό πρέπει να το δει η κυβέρνηση. Αλλοίμονο αν η αξία και το ταλέντο του ανθρώπου μετριέται με τα πτυχία.

Φανταστείτε τον Κολοκοτρώνη που ήταν του δημοτικού αν ζούσε σήμερα που θα βρισκόταν η στην επανάσταση του ζητούσαν πτυχίο!

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα ανθρώπων με μεγάλες επιτυχίες και διεθνή αναγνώριση χωρίς πτυχία αλλά με πολύ μυαλό.

Είναι οξύμωρο και αστείο να χρειάζεται πτυχίο για να είναι μέλος ενός ΔΣ ένα πρόσωπο με εμπειρία που μέσα από τη ζωή έχει 10 πανεπιστημιακά πτυχία. Δεκάδες έλληνες έγραψαν τη δική τους ιστορία χωρίς πτυχία αλλά με το δαιμόνιο, το ταλέντο, και το μυαλό που κρύβει μέσα του ο έλληνας.

Ο Σπύρος Μελάς, ένας καταξιωμένος λόγιος. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, δραματουργός, θεατρολόγος, σκηνοθέτης και δημιουργός της πρώτης δημοσιογραφικής σχολής στην Ελλάδα «Όμηρος», Σίνα και ακαδημίας που είχα την τιμή να φοιτήσω και εγώ μαζί με δεκάδες καταξιωμένες/ους συναδέλφους δεν είχε πτυχίο Πανεπιστημίου. Γράφτηκε στη νομική αλλά ποτέ δεν φοίτησε. η Ακαδημίας Αθηνών τον τίμησε και τον έκανε μέλος της. Αν ζούσε σήμερα δεν θα είχε θέση σε δημόσιους οργανισμούς.

Ο Θανάσης Βέγγος, ξεκίνησε σαν κομπάρσος διότι δεν είχε πτυχίο δραματικής σχολής και απαγορευόταν να ασκεί το επάγγελμα το ηθοποιού και να παίζει στο θέατρο. Τότε υπήρχε μία επιτροπή ταλέντων που έδινες εξετάσεις και αν περνούσες σου έδινε άδεια επαγγέλματος. Ο Βέγγος πήγε στην επιτροπή αλλά τον έκοψαν. Πήγε ξανά δυο-τρεις φορές το ίδιο. Στο τέλος βαρέθηκαν να τον βλέπουν και του έδωσαν την άδεια. Αυτός ήταν ο Βέγγος που έμεινε στην ιστορία!

Η ΕΡΤ αυτή τη στιγμή χρειάζεται ολική ανακαίνιση και ανανέωση σε όλα τα επίπεδα υπηρετώντας τον ελληνικό λαό. Αντίβαρο, σε ένα μεγάλο μέρος σκουπιδιών που σερβίρουν καθημερινά τα ιδιωτικά κανάλια(βεβαίως έχει και ευχάριστες στιγμές αλλά είναι η μειοψηφία των προγραμμάτων).

Η δημόσια τηλεόραση, έχει μέλλον και μπορεί να γίνει πρότυπο δημιουργίας και φάρος προγραμμάτων ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και πολιτισμού. Αρκεί η νέα διοίκηση να καθαρίσει την ΕΡΤ από τη «μούχλα» και το φαγοπότι των «νταβατζήδων» που εκμεταλλεύονται το φορέα με συνεργάτες μέλη της διοίκησης που φεύγουν με γεμάτες τσέπες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα