Σκυλακάκης: Οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς

από Philippos

Μήνυμα προς τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους έστειλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών στο προβλεπτό μέλλον.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθάμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, να αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό – όπως κάναμε με μια γενναία αύξηση συνολικά 9% από την αρχή του έτους – και δεδομένου ότι υπάρχει πίεση στον αγορά εργασίας διότι δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό, να εξηγήσουμε στις επιχειρήσεις ότι είναι ανάγκη να αυξήσουν τους μισθούς αν θέλουν να έχουν εργαζόμενους, κέρδη και παραγωγή», επισήμανε ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ακρίβεια και την αύξηση του πληθωρισμού.

«Δεν είναι απλή σύσταση προς τις επιχειρήσεις, είναι διαπίστωση τη πραγματικής ανάγκης και όποιος το κάνει ταχύτερα θα μπορέσει να κρατήσει τους εργαζομένους. Και ξέρουν οι επιχειρήσεις ότι οι εργαζόμενοι είναι υπερπολύτιμοι, ειδικά σε μια περίοδο όπου υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και εξαγωγές.

»Αυτή τη στιγμή έχουμε ρεκόρ εξαγωγών για τους πρώτους μήνες του 2022, έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις, ενώ παράλληλα επιστρέφει ο Τουρισμός. Για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους αυξάνοντας τους μισθούς», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Κράτος απορρόφησε τις αυξήσεις στα κόστη των αστικών συγκοινωνιών, όπου δεν έχουν αλλάξει οι τιμές τις εισιτηρίων, και οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν αλλάξει.

«Αυτό για τις αστικές συγκοινωνίες μπορούμε να το κρατήσουμε για το προβλεπτό μέλλον. Θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κινείσαι στην πόλη.

»Δηλαδή όταν έχεις ένα καλό Μετρό, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να κινείσαι στην πόλη. Είναι προφανές διότι θέλουμε να έχουμε όσο περισσότερο γίνεται αυτή την χρήση στα μεγάλα αστικά κέντρα των αστικών συγκοινωνιών», διευκρίνισε.

Σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι παράλληλα γίνονται σημαντικές επενδύσεις και στην ηλεκτροκίνηση όπου είναι σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για να μπουν για πρώτη φορά ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μίλησε και για τις εργασίες στην καινούργια γραμμή 4 του Μετρό. «Όλα αυτά είναι ένας από τους τρόπους για να χρησιμοποιούμε πιο συνετά την ενέργεια. Όπως ένας άλλος τρόπος είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ, που με το Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 έχουμε υποδεχθεί και ξεκινούν οι πρώτες 50.000 αιτήσεις από τις συνολικά 87.000 αιτήσεις από νοικοκυριά.

»Και θα βγει στις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για αλλαγή κλιματιστικών που είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί έχουμε παλιά κλιματιστικά στη χώρα με τεράστιες ηλεκτρικές καταναλώσει. Και τους επόμενους μήνες, τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου θα βγει και “Εξοικονομώ” για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις συστάσεις της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας, διευκρίνισε ότι αφορούν κατά κύριο λόγο την περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που αν συμβεί «θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε LNG».

«Προφανώς η εξοικονόμηση, όταν είναι πάρα πολύ ακριβή η ενέργεια, είναι κάτι που πρέπει ο καθένας μας να σκέφτεται, γιατί όταν κάτι είναι ακριβό, το χρησιμοποιείς και με μεγαλύτερη προσοχή. Δεν χρειάζεται να απευθύνω σύσταση εγώ.

»Ο καθένας καταλαβαίνει πως όταν κάτι γίνεται αρκετά πιο ακριβό, όπως το φυσικό αέριο που ήταν 5 φορές φθηνότερο, το χρησιμοποιείς με άλλο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. «Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι ίδια για τον φτωχό και τον πλούσιο και για αυτό παρεμβαίνουμε στους ευάλωτους και στη μεσαία τάξη, με πολύ αποφασιστικά μέτρα ειδικά για το ηλεκτρικό, το οποίο είναι κάτι που δεν μπορείς να προσαρμοστείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος θα δούμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις θα δουν κάποια στιγμή και αναδρομικά που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τους λογαριασμούς τους και από τον Ιούλιο θα ισχύσει το καινούργιο σύστημα.

«Που σημαίνει ότι οι πρώτοι μειωμένοι λογαριασμοί με βάση το καινούργιο σύστημα θα έρθουν τέλος Αυγούστου. Αλλά ήδη οι λογαριασμοί που θα βλέπουν τώρα τα νοικοκυριά θα είναι σημαντικά καλύτεροι γιατί και τον Απρίλιο ήταν μεγαλύτερες οι επιδοτήσεις και τον Μάιο –Ιούνιο καλύπτουμε πολύ περισσότερους», ανέφερε.

Καμία παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ
Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για δοθεί παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Μαΐου, καθώς ο φόρος είναι μειωμένος συνολικά κατά 340 εκατομμύρια σε σχέση, ενώ οι δόσεις που έχουν αυξηθεί σε 10, είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα