Σκέρτσος: Συνεχίζουμε τη φορολογική ελάφρυνση και τα μέτρα-ανάσα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τη διαβεβαίωση ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία δίνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργού Ακης Σκέρτσος στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής» και τον Άγγελο Κωβαίο. Ο στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εφιστά την προσοχή στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ειδικώς στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και στους άνω των 60, μιλά για ομαλή μετάβαση στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εξηγηθούν καλύτερα στην κοινή γνώμη οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Παρά την εντυπωσιακή οργάνωση των εμβολιασμών, παρουσιάζεται το πρόβλημα της επιφυλακτικότητας και της μειωμένης προσέλευσης. Πώς θα αντιμετωπιστεί;

«Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ήδη η παράλληλη γραμμή εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 30 ετών. Επισπεύδεται δηλαδή η κάλυψη των παραγωγικών ομάδων του πληθυσμού, ώστε να θωρακίσουμε και επαγγέλματα και εργαζομένους στον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση, που σταδιακά θα ανοίγουν. Πρέπει να στοχεύσουμε σε δύο ομάδες, τους νεότερους που πρέπει να εμβολιαστούν και τους άνω των 60, που πρέπει να πειστούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της υγείας τους. Το ρίσκο του εμβολίου είναι απειροελάχιστο σε σχέση με το ρίσκο της νόσησης και της βαριάς νόσησης και του θανάτου, ειδικά γι’ αυτές τις ηλικίες. Ο Απρίλιος έχει δείξει ότι οι διασωληνωμένοι είναι σε συντριπτικό ποσοστό ανεμβολίαστοι. Οσοι έχουν εμβολιαστεί, ακόμη και με την πρώτη δόση, είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τον ιό. Τα μήνυμα είναι “εμβολιαστείτε”. Είναι ανοιχτές οι γραμμές εμβολιασμού, τα εμβόλια είναι ολοένα και περισσότερα και πρέπει οι πολίτες να το κάνουν για να απελευθερώσουν τόσο τους ίδιους από το βάσανο και τον φόβο του ιού, αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία».

Μιλώντας ρεαλιστικά, πόσο γρήγορα μπορεί να «τρέξει» το Ταμείο Ανάκαμψης;

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα. Κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ήδη από το φθινόπωρο του 2020, υπήρξε εντατική διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και είμαστε έτοιμοι την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουμε και στη Βουλή την πρόταση που έχει παρουσιαστεί. Το σχέδιο περιλαμβάνει 112 μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, 58 σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να κάνουν την Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφή, πιο παραγωγική, πιο ανοιχτή στη διαφορετικότητα, πιο “πράσινη”, πιο ψηφιακή, εν τελεί πιο ευημερούσα. Στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης το ΕΣΠΑ έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, άρα υπάρχουν η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η βούληση να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα και αυτά τα κονδύλια».

Εδώ και έναν χρόνο ασκείτε μια επιδοματική πολιτική, λόγω της ανάγκης να στηριχθεί η οικονομία, θα ακολουθήσει όμως μια περίοδος κατά την οποία πολλά από τα χρήματα που έχουν δοθεί θα πρέπει να επιστραφούν. Αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη πολιτική συνθήκη. Είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό;

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία στοχεύουν ακριβώς στο να υπάρξει ομαλή μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στην επόμενη, της επαναλειτουργίας της οικονομίας, έχουν δοθεί δυνατότητες για επέκταση ρυθμίσεων, άρα δίνονται ανάσες. Ταυτόχρονα υπάρχουν προγράμματα στήριξης, όπως τα “Γέφυρα I & II” για την υποστήριξη των δανειοληπτών, με σημαντική κρατική παρέμβαση και ενίσχυση σε δάνεια και σε όσους είναι καλοπληρωτές. Πιστεύουμε ότι με όλα αυτά θα υπάρξει αυτή η ομαλή μετάβαση από την κρατική στήριξη στην επαναλειτουργία της οικονομίας».

Ολα αυτά τα δισεκατομμύρια που έχουν μοιραστεί, δεν θα γίνουν φόροι κάποια στιγμή;

«Οχι απαραίτητα. Γιατί να γίνουν φόροι; Δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουμε με υψηλότερους φόρους, αντιθέτως πολιτική της κυβέρνησης είναι η μείωση της φορολογίας. Αυτό έγινε ακόμη και στις συνθήκες της πανδημίας, θα συνεχίσει να γίνεται. Η φορολογική ελάφρυνση για εμάς είναι μοχλός ανάπτυξης και επανεπένδυσης κεφαλαίων, άρα και δημιουργίας θέσεων εργασίας και περισσότερων εσόδων. Συνεπώς το μέρισμα αυτό της κρατικής στήριξης που δόθηκε σε όσους το είχαν ανάγκη, θα επιστρέφει μέσα από τη διεύρυνση της οικονομικής και παραγωγικής βάσης και μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ».

Θα έχετε ακούσει την κριτική για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ. Τι απαντάτε;

«Οτι αν δεν υπήρχε το επιτελικό κράτος δεν θα μπορούσαμε να έχουμε διαχειριστεί πολλά δύσκολα φαινόμενα, πρωτοφανή, όπως αυτά του τελευταίου χρόνου. Το επιτελικό κράτος ουσιαστικά είναι ο συνεκτικός ιστός, ώστε μία κυβέρνηση να λειτουργεί πιο συνεργατικά, να αναλαμβάνει να υλοποιήσει σύνθετες πολιτικές, διυπουργικού χαρακτήρα και να βεβαιώνεται ότι αυτές ξεκινούν και ολοκληρώνονται στον χρόνο που πρέπει. Αυτή είναι η δουλειά του επιτελικού κράτους, δεν είναι να επιβάλλει τι θα κάνει ο κάθε υπουργός. Μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Οταν αυτά δεν υλοποιούνται, καταψηφίζονται. Το επιτελικό κράτος θυμίζει στα μέλη της κυβέρνησης, στο κόμμα, στους πολίτες, ότι “έχω εκλεγεί για αυτά και στο τέλος της θητείας μου θα γίνει απολογισμός με βάση αυτά”».

Πόσο εύκολα μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι με αφορμή αυτό θα ηχήσουν τα «τύμπανα του πολέμου»…

«Αναρωτιέμαι ποια πραγματικότητα υπερασπίζονται στην αγορά εργασίας όσοι βάλλουν κατά του νομοσχεδίου. Τις κακοπληρωμένες δουλειές; Τις πολλές αρρύθμιστες και απλήρωτες υπερωρίες; Τη χαμηλή συμμετοχή γυναικών και νέων στην απασχόληση; Την ανύπαρκτη κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων; Τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας; Την αδυναμία στοχευμένων ελέγχων με ψηφιακά εργαλεία, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας που εισηγούμαστε, για την καταστρατήγηση του ωραρίου; Ή την προκλητική ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών σας ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και ίσης αμοιβής για ίση εργασία; Διότι αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική αγορά εργασίας και αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο και τις πολιτικές της. Κάποιοι μιλούν για μια πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στη φαντασία τους. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που να προστατεύουν και να ενδυναμώνουν πραγματικά τους εργαζομένους, με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και με περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Αλλά και με ρυθμίσεις για τις νέες μορφές εργασίας που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη, δηλαδή την τηλεργασία και την εργασία μέσω πλατφόρμας, ώστε να υπάρχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Συνεπώς, ναι, θα υπάρξει προσπάθεια δυσφήμησης, αλλά πρέπει να απαντήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς ενοχικά σύνδρομα και να εξηγήσουμε με νηφαλιότητα και πειθώ τα οφέλη για τους ίδιους τους εργαζομένους και τις νέες δουλειές που θα δημιουργηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα