Σκέψεις να ανοίξει η αγορά στις 22 Μαρτίου

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Μόνο εάν συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό θα μετατεθεί από τον Απρίλιο και έπειτα

Πολύ δύσκολη θεωρείται από τους ειδικούς η έναρξη της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου και όλα δείχνουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν «βάψει» όλη την Ελλάδα «κόκκινη», με Αττική, Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο», να διατηρούνται για κάποιες ημέρες ακόμη, μάλλον μέχρι τις 22 μαρτίου 2021 αλλά κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα συνεχιστεί και ολόκληρο τον Μάρτιο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων, φτάνοντας ακόμη και το επίπεδο του δεύτερου κύματος, δηλαδή περισσότεροι από 600. Παράλληλα, ένα ασφαλές όριο κρουσμάτων -υπό την αίρεση ότι έχει σταθεροποιηθεί και μειωθεί η πανδημία μέσα στα νοσοκομεία- μπορεί να θεωρηθεί αυτό των 1.000 κρουσμάτων, που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί με δεδομένη την ταχεία κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν αυξήσει κατά 20% τις μεταδόσεις. Ετσι, το ευρύτερο άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας μετατίθεται για τις 22 Μαρτίου και μόνο εάν συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό θα μετατεθεί από τον Απρίλιο και έπειτα.

Ελπίδες στην επιτάχυνση των εμβολιασμών

Ελπίδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 προσφέρουν οι εμβολιασμοί, καθώς οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες από τον επόμενο μήνα. Ετσι, σύμφωνα με όσα έχει ήδη κάνει γνωστά το υπουργείο Υγείας, μόνο από την Pfizer αναμένονται περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις τον Απρίλιο, όπως επίσης και περίπου 400.000 δόσεις από την Johnson & Johnson. Σε ενημέρωσή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει ανακοινώσει πως συνολικά για το δεύτερο τρίμηνο η Ελλάδα θα λάβει από την J&J 1,2 εκατομμύρια δόσεις. Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα έρθει στη χώρα μας στις αρχές Απριλίου. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι παραδόσεις και από την AstraΖeneca -ο ακριβής αριθμός πιθανόν ανακοινωθεί τη Δευτέρα- με τις υγειονομικές Αρχές να πατούν «γκάζι» στους εμβολιασμούς από τον Απρίλιο.

Την εβδομάδα που πέρασε, η χώρα μας ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμών, με τις περίπου 670.000 να αφορούν στην πρώτη δόση και τους υπόλοιπους στη δεύτερη. Εως και την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα ήταν τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ημερήσιους εμβολιασμούς, ρυθμό που εξακολουθεί να διατηρεί διενεργώντας περισσότερους από 30.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα. Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασθέντων, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι από 75 ετών και άνω.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείονται ανακοινώσεις σχετικά με την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraΖeneca, που σήμερα χορηγείται σε άτομα έως 64 ετών, ωστόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα το κρίνουν αποτελεσματικό και για τους μεγαλύτερους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα