Σκέψεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ λόγω πανδημίας

από fimotro

Το ενδεχόμενο να αναβληθεί για ακόμη ένα χρόνο η μεταρρύθμιση στην αγορά ακινήτων είναι στο τραπέζι. Η πανδημία και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας έχουν περιορίσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Ετσι, εξετάζεται, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, να καθυστερήσει και η νέα μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης αφορούσε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30%. Το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 22%. Η μείωση ήταν 30% για τις πολύ μικρές περιουσίες, 20% για τις μεσαίες περιουσίες (έως 1.000.000 ευρώ) και 10% για τις μεγαλύτερες περιουσίες.

Το επόμενο στάδιο του σχεδιασμού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προβλέπει δυο βήματα. Το πρώτο βήμα είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Η εξίσωση αυτή θεωρείται κομβική για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους θεσμούς καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει διαρθρωτική κίνηση με θετικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα μέσω του περιορισμού της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Επίσης, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες θα συνοδευτεί με επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και σε εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχές οι οποίες σήμερα υποφορολογούνται. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές που εμφανίζουν υψηλή εμπορική αξία αλλά φορολογούνται ως αγροτεμάχια, δηλαδή με πολύ χαμηλές αξίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα