Σήμερα η απόφαση για το τέλος της μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους

από fimotro

Σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν εξαιρέσεις

Σήμερα συζητούν για τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαμορφώσουν την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι η πανδημία στη χώρα μας είναι σε ελεγχόμενο επίπεδο και οι δείκτες έχουν συρρικνωθεί πολύ, η υποχρεωτικότητα της μάσκας πιθανόν να αρθεί για αρκετούς χώρους, θα παραμείνει όμως στους… επικίνδυνους, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι δομές Υγείας.

«Η μάσκα, να σας πω, σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Στους χώρους εξαιρέσεων χαρακτηριστικά, πολλές φορές το έχω πει, ανήκουν κατ’ ελάχιστον νοσοκομεία και χώροι όπου βρίσκονται ευάλωτα άτομα. Αλλά από εκεί και πέρα, αν χρειάζεται να είναι παραπάνω ή λιγότεροι οι χώροι, αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή», ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας την επιφυλακτικότητα από πλευράς κυβέρνησης και ειδικών για την πλήρη αφαίρεση της μάσκας και εξηγώντας ότι τα σχολεία είναι ακόμη ένας από τους χώρους όπου τα παιδιά θα μείνουν προστατευμένα φορώντας μάσκα για όσο διάστημα μείνουν ακόμη ανοιχτά, καθώς και όσο διαρκούν οι εξετάσεις.

Για αεροπλάνα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση των ειδικών ειδικά σε ό,τι αφορά στη χρήση της μάσκας σε αεροπλάνα και αεροδρόμια, στον απόηχο της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), σύμφωνα με την οποία από τη Δευτέρα 16 Μαΐου η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική για τις πτήσεις. «Ως προς την εξειδίκευση, εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν και αύριο στην Επιτροπή είναι και αυτό το σκέλος», εξήγησε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουν να έχουν κοινή γραμμή και τονίζοντας ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους -εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο- θα είναι προσωρινό μέτρο, αφού από τον Σεπτέμβριο όλα τα μέτρα της πανδημίας πολύ πιθανό να ανασυρθούν ξανά.

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε χώρες του εξωτερικού η πρώτη αναμνηστική δόση (3η) του εμβολίου αποτελεί προϋπόθεση για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποφάσισε τη χορήγησή της σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών πριν τη μετάβασή τους στις χώρες αυτές.

Μέχρι η διαδικασία να γίνει πλήρως αυτοματοποιημένη, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν αίτημα μέσω του ιατρού τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση τρίτης δόσης σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών για εκπαιδευτικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα