Σήμα Πούτιν για παροχή αερίου μέσω Nord Stream, αλλά υπό όρους

από Philippos

Σήμα στέλνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι ο NordStream 1 θα αρχίσει να προμηθεύει ξανά τη Γηραιά Ήπειρο με ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά υπό αυστηρούς όρους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ροές θα είναι αυστηρά περιορισμένες, εκτός και εάν επιλυθεί η σύγκρουση για τις κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν αναμονή των ανακοινώσεων για την αποκατάσταση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Αύριο, Πέμπτη τελειώνει η περίοδος προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης που οδήγησε στο κλείσιμο του αγωγού και ο Πούτιν φαίνεται να δίνει τώρα το πιο σαφές μέχρι στιγμής μήνυμά του: ότι η Μόσχα σκοπεύει να επανεκκινήσει έστω κάποιες ροές.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ιράν ότι εάν ένα εξάρτημα που έχει «κολλήσει» στις κυρώσεις δεν επιστραφεί στη Ρωσία, τότε ο αγωγός θα δουλεύει μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του από την επόμενη εβδομάδα. Και τότε, ένα άλλο εξάρτημα, που σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης. Πάντως, έπειτα από έναν διπλωματικό πυρετό από την πλευρά της Γερμανίας, η εν λόγω τουρμπίνα βρίσκεται καθ΄ οδόν, από τη Γερμανία.

«Εάν έρθει άλλη μία, θα λειτουργήσουν δύο. Εάν όχι, μόνο μία, επομένως θα στέλνονται 30 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως σημείωσε, θέλει το εξάρτημα να επιστρέψει στη Ρωσία, μαζί με όλα τα συνοδευτικά έγγραφά του.

Πρόταση ΕΕ για μείωση φυσικού αερίου
Εν τω μεταξύ, το blame-game μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας συνεχίζεται με την Γηραιά Ήπειρο να προτείνει εθελοντική μείωση στη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον επόμενο μήνα, υπό τη σκιά του φόβου μίας επικείμενης διακοπής ροών από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Προειδοποιώντας τις χώρες-μέλη ότι χωρίς μεγάλες περικοπές αυτή την περίοδο θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα, και με την επισήμανση ότι σε περίπτωση ενός ψυχρού χειμώνα, η ΕΕ κινδυνεύει με μείωση του ΑΕΠ έως και 1,5%, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σήμερα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα». Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.

«Η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια ευάλωτη κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προβλέψει τους κινδύνους και να ενεργήσει προληπτικά όσον αφορά την ετοιμότητα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Η Ευρώπη δίνει μάχη προκειμένου να αποκαταστήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα και να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που η Μόσχα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες ως αντίποινα για την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η Κομισιόν θα προτρέψει τις χώρες να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου.

Η πρόταση
Σημειώνεται πως η πρόταση ενδέχεται να πάρει δεσμευτικό χαρακτήρα εάν η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, έγραψε νωρίτερα το Reuters.

Στα μέτρα που προτείνεται να λάβουν οι κυβερνήσεις, περιλαμβάνονται η δρομολόγηση παροχής οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, κρατική ενίσχυση για να ενθαρρύνουν οι κυβερνήσεις τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να στραφούν σε άλλα καύσιμα και ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση και ψύξη.

Επανεκκινεί ο NordStream 1
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου μέσω του ρωσικού αγωγού NordStream 1 προς τη Γερμανία την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συντήρησης, που κράτησε 10 ημέρες, κατέστησε γνωστό χθες το απόγευμα το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ωστόσο, ανέφεραν ότι ο αγωγός αναμένεται μεν να επαναλειτουργήσει εγκαίρως, αλλά όχι στην πλήρη του χωρητικότητα που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.Αργά το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στον αγωγό Nord Stream 1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα