26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Σε υψηλό διμήνου το Χρηματιστήριο – Νέο «ξέσπασμα» των τραπεζών με +6%

από fimotro

Δίχως «ανάσα» συνεχίστηκε η πορεία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκανε ιδανικό «ποδαρικό» στον Αύγουστο, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα από τα τραπεζικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Μάλιστα, η αγορά υπερέβη και το τεχνικό σημείο των 860 μονάδων, παρά το γεγονός ότι η συναλλαγματική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική (λόγω και της θερινής ραστώνης).

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,50% και διαμορφώθηκε στις 863,81 μονάδες (υψηλό 2μήνου) κερδίζοντας περισσότερες από 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (851,05 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 854,56 έως 868,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ.

10 θετικά κλεισίματα στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις

Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πορεία ανάκαμψης (+3% τον Ιούλιο), έχοντας ως βασικό σύμμαχο τα ανθεκτικά τραπεζικά αποτελέσματα. Eurobank και Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν την Παρασκευή μεγέθη αισθητά καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αύριο και μεθαύριο θα ακολουθήσει η δημοσίευση των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Πειραιώς και της Alpha Bank.

Σε συνδυασμό με το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό, το τραπεζικό rebound παρέχει πολύτιμα «καύσιμα» στη Λεωφόρο Αθηνών, προκειμένου να ανακτήσει ένα μέρος των ετήσιων απωλειών, οι οποίες έχουν πλέον περιοριστεί κάτω του 4%. Επόμενος στόχος συνιστά η διάσπαση του τεχνικού σημείου των 867 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200).

Η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη για την ελληνική αγορά, εφόσον ο συναλλαγματικός τζίρος ήταν υψηλότερος (μετά βίας φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ ημερησίως). Ωστόσο, η μειωμένη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, οι προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και η παραδοσιακή «ένδεια» του Αυγούστου έχουν καταστήσει εξαιρετικά προσεκτικούς και συντηρητικούς τους επενδυτές.

Μόνιμα υψηλός πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικές προκλήσεις και αναταράξεις στα logistics δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις οικονομίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε κατάσταση ύφεσης. Ήδη, μάλιστα, οι ΗΠΑ μετρούν δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, ενώ στη Γερμανία υπάρχει διάχυτη ανησυχία για παγίωση της στασιμότητας.

Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε και σήμερα να δώσει «παράταση» στο θετικό momentum, το οποίο έχει αισίως συμπληρώσει 10 ανοδικά κλεισίματα στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Καθ’ όλου άσχημα, δηλαδή.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,20% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 παραμένουν αμετάβλητοι, ενώ ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά 0,07% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,73%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τον καλύτερο μήνα από το 2020, o Dow Jones σημειώνει μικρή πτώση κατά 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές ανακόπτουν το ανοδικό σερί εν μέσω των ανησυχιών για τα επίπεδα της διεθνούς ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν στο -4,94% και τα 93,74 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διολισθαίνουν στο -3,80% και τα 100,02 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, σημειώνει κέρδη στο +0,31% και τα 1.787 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα