Σε υψηλό 7 ετών οι τιμές του καφέ

από fimotro

Πιέσεις από τα υψηλά κόστη μεταφοράς και τον καιρό

Τα προβλήματα στον παγκόσμιο εφοδιασμό -από τη Βραζιλία έως το Βιετνάμ- οδήγησαν τις τιμές του καφέ στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων επτά ετών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Arabica για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκαν έως και 2,6%, στα 2.189 δολάρια ανά λίβρα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στη Νέα Υόρκη – είναι το πιο υψηλό από τις 16 Οκτωβρίου του 2014. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 90% την περασμένη χρονιά.

Η Βραζιλία, κορυφαία χώρα στην καλλιέργεια καφέ, αντιμετώπισε βουτιά της παραγωγής μετά από ξηρασία και παγετό που προκάλεσαν καταστροφές, ενώ η δεύτερη στην κατάταξη προμηθεύτρια Arabica, η Κολομβία, παλεύει με τις πολλές βροχοπτώσεις που απειλούν να προκαλέσουν ασθένειες στα φυτά.

Οι ενισχυμένες τιμές των λιπασμάτων προσθέτουν προβλήματα, ενώ το αυξημένο κόστος μεταφοράς και η έλλειψη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εμποδίζουν τις προσπάθειες εξαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα