Σχόλιο Αγοράς Wall Street: Πέμπτη ημέρα απωλειών «δείχνει» στο άνοιγμα – Ισχυρές πιέσεις για Nvidia και Boeing

από Philippos

Πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών διαγράφει το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, αφού από την Παρασκευή που μίλησε ο Πάουελ στο Jackson Hole, η επενδυτική ψυχολογία έχει πέσει σε χαμηλότατα επίπεδα, καθώς η επιθετική πολιτική που ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει η Fed κατά του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, έχει «φουσκώσει» τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση.

Χθες την τελευταία ημέρα του Αυγούστου «επικράτησαν» ξανά οι πωλητές, με την Wall να καταγράφει το χειρότερο 4ήμερο αρνητικό σερί από τα μέσα Ιουνίου, με τις απώλειες για τον μήνα να φτάνουν το 4%. Ο Σεπτέμβρης από την άλλη που «εγκαινιάζεται» σήμερα, είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, αφού ιστορικά είναι ο χειρότερος μήνας για την Wall Street.

Μακροοικονομικά στοιχεία
Τα νέα lockdown που σχετίζονται με την Covid-19 σε περιοχές της Κίνας αυξάνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης, η οποία επιβαρύνει τα αποθέματα και τις τιμές του πετρελαίου.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν σε 232.000 την περασμένη εβδομάδα, αριθμός χαμηλότερος από το αναμενόμενο. Η πλήρης έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου δημοσιεύεται την Παρασκευή, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η οικονομία πρόσθεσε 300.000 θέσεις.

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους κλυδωνισμούς από το ράλι του πληθωρισμού και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες τον Αύγουστο, λίγο καλύτερα από την αρχική μέτρηση στις 51,3 μονάδες, αλλά χαμηλότερα της μέτρησης του Ιουλίου στις 52,2 μονάδες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η S&P Global.

Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2020.

«Η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, με τη ζήτηση για αγαθά να έχει πλέον υποχωρήσει για τρεις συνεχείς μήνες στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αντίκτυπου από το ράλι του πληθωρισμού, τις διαταραχές στην προσφορά, την άνοδο των επιτοκίων και την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Μετοχές
Η μετοχή της Nvidia καταγράφει βουτιά 8,3% και η μετοχή της Advanced Micro Devices υποχωρεί 5% αφού οι κατασκευαστές τσιπ δήλωσαν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους είπαν να σταματήσουν να εξάγουν τσιπ υπολογιστών για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να πλήξει τις επιχειρήσεις στη χώρα.

Η μετοχή της Bed Bath & Beyond συνεχίζει να υποχωρεί από χθες κατά 7,6%, ενώ και η Okta σημειώνει μεγάλη βουτιά 30%.

Από τους γίγαντες της τεχνολογίας, η Tesla πέφτει 1,7% και η Microsoft είναι στο -1,3%, ενώ στον αντίποδα η Meta κερδίζει 1,2% και η Alphabet κινείται ήπια ανοδικά κατά 0,6%

Από τις μετοχές του Dow Jones η Boeing είναι εκείνη που σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση με απώλειες 4,6%.

Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones χάνει 260 μονάδες ή 0,λ83% στις 31.250 μονάδες, ο S&P 500 επίσης δέχεται απώλειες 1,1% στις 3.911 μονάδες ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχεται για ακόμα μία ημέρα ο Nasdaq, καθώς κινείται στις 11.627 μονάδες με πτώση 1,6%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα